Кремль змінює тактику на Донбасі - приватна розвідка США

Кремль змінює тактику на Донбасі - приватна розвідка США

Укрінформ
Фактичне продовження дії Мінських угод в 2016 році стало можливим завдяки поступок з боку України. У відповідь Москва теж пішла назустріч Києву - на Донбас відправлено агентів ФСБ, які почали зачистку регіону від неконтрольованих бойовиків.

Такого висновку дійшли експерти американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, повідомляє "Апостроф".

Першим, на думку експертів, назустріч опонентові пішов офіційний Київ. "РФ наполягала на продовженні дії домовленостей, але Україна коливалася, оскаржувала вимогу про проведення виборів на Донбасі, а також вказувала на порушення режиму припинення вогню, що тривають на сході країни. Тим не менш, незадовго до телефонних переговорів у нормандському форматі (які відбулися наприкінці грудня 2015 року, - "Апостроф") канцлер Німеччини Ангела Меркель зробила особистий дзвінок Президенту України Петру Порошенку, після якого, він, певно, пішов на поступки. Крім того, після загальних переговорів президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що вибори на Донбасі залишаються частиною домовленостей", - наголошується в документі.

Поступки з боку Росії, вважають у Stratfor, полягають у зниженні інтенсивності бойових дій на сході України. Незважаючи на те, що бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР" продовжують порушувати режим припинення вогню, вони обстрілюють позиції сил АТО не до 50 разів на добу, як це було раніше, а близько 10-20 разів. "Причому все це відбувається на тлі повідомлень української розвідки, що вздовж лінії розмежування на Донбасі збільшилася переміщення агентів російської Федеральної служби безпеки (ФСБ). Вони, судячи з усього, проводять зачистку сепаратистів, які вважаються неконтрольованими (уже після публікації звіту стало відомо про вбивство в Донецьку одного з командирів бойовиків ДНР Євгена Кононова). Іноді було важко сказати, за рахунок чого відбувалася ескалація на сході України: за наказом Кремля чи ватажки бойовиків діяли за власною ініціативою. Тепер же, коли ФСБ відновлює контроль над лідерами сепаратистів, служба гарантуватиме, що на Донбасі все відбуватиметься за командою Москви", - упевнені представники приватної розвідки США.

Тим часом захоплення бойовиками селища Комінтернове неподалік від Маріуполя, а також подальші заяви українських військових про те, що там перебувають російські збройні сили, у "приватному ЦРУ" вважають ще одним ходом Москви з установлення контролю над незаконними збройними формуваннями "ДНР" і "ЛНР". "Незважаючи на те, що такі дії можуть здатися проявом агресії, розташування російських військових сил поблизу українським також дає Москві більше прямого контролю над рівнем конфлікту на сході України", - підкреслили аналітики зі США.

Таким чином, у Stratfor прогнозують, що, отримавши повний контроль над обстановкою на окупованому Донбасі, ФСБ буде нагнітати або покращувати ситуацію в регіоні залежно від ходу переговорів. При цьому Москва домагатиметься від Києва зрушень у плані проведення на сході країни місцевих виборів.

Разом з тим, не стоятиме осторонь від цих процесів Вашингтон, упевнені в Stratfor.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-