Нормандські переговори: Порошенко просить у ЄС спецмісію на Донбас

Нормандські переговори: Порошенко просить у ЄС спецмісію на Донбас

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко закликав розгорнути на території окупованих районів Донбасу спеціальну місію ЄС з дотримання миру у рамках Спільної політики безпеки та оборони ЄС.

Про це він заявив під час телефонної розмови у "Нормандському форматі", повідомляє прес-служба Президента.

"Під час телефонної розмови Президент проінформував про ескалацію на Донбасі в останні тижні і наголосив на неприпустимості невиконання Мінських домовленостей Росією та проросійськими бойовиками. Глава Української держави підкреслив, що ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї окупованої території і до кордону. Він також вчергове наголосив на необхідності виведення всіх окупаційних військ з території України. Для підтримання порядку та забезпечення безпеки під час виборчого процесу Президент України запропонував розгорнути на території окупованих районів Донбасу спеціальну місію Євросоюзу з дотримання миру в рамках Спільної політики безпеки та оборони ЄС", - йдеться у повідомленні.

Співрозмовники також домовилися про необхідність повного припинення вогню. Вони закликали на початку 2016 року активізувати роботу в Тристоронній контактній групі над модальностями проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. До цієї роботи має бути долучено Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ).

У цьому контексті Порошенко наголосив на необхідності скасування фейкових виборів, які призначили проросійські бойовики. Він також вчергове підкреслив, що вибори на Донбасі мають відбутися за участі українських партій, українських ЗМІ, ЦВК, міжнародних спостерігачів та відповідно до всіх стандартів БДІПЛ ОБСЄ.

Президент наголосив на необхідності негайного допуску на окуповані території всіх міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного комітету Червоного хреста та Організації "Лікарі без кордонів".

При цьому, Глава держави закликав відпустити додому всіх українських заручників, у тому числі й тих, які незаконно утримуються в Росії, зокрема Надію Савченко та Олега Сенцова.

Порошенко у телефонній розмові звернув увагу і на деструктивну торгівельно-економічну політику Росії щодо України.

Співрозмовники також домовилися про наступну зустріч міністрів закордонних справ "Нормандської четвірки" у кінці січня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-