Валерій Чалий, Посол України у США
Росії не вдасться відвести увагу США від України
Інтерв'ю 29.12.2015 12:15

- Якщо говорити про політичну позицію Вашингтона, то вона залишається незмінною: підтримка суверенітету й територіальної цілісності України, невизнання окупації Криму й відновлення дії міжнародного права. Така ж "константа" спостерігається і в продовженні санкцій.

Зміни відбулися у військово-технічній співпраці, особливо, в другій половині року. Зокрема, це стосується навчань інструкторами США підрозділів Міноборони України. Крім того, на підтвердження слів Посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, до цього можна додати успішну реалізацію проекту реформи української поліції, який став сигнальним, але не останнім. Ми працюємо, щоб такого роду проекти практичних реформ відбулися в Україні й наступного року.

У другій половині 2015-го були прийняті важливі рішення щодо збільшення допомоги для України. Понад $658 млн закладено в бюджеті США по лінії Державного департаменту на 2016-й рік для підтримки фінансової стабільності, двосторонньої співпраці та безпеки України, а також, $250 млн по лінії Пентагону безпосередньо на військову сферу.

Дещо інша динаміка, яка нас задовольняє не повною мірою, стосується гуманітарної допомоги. Прогнозні показники потреб України на цьому напрямі на сьогодні досягнуті недостатньо. США виділили більше $84 млн, і вони якраз є лідерами в цій допомозі, але Штати також мають додатковий потенціал. Які рішення будуть прийматися, ми будемо визначати далі. Наприклад, минулого місяця ієрархи українських церков за сприяння Посольства та Фундації "США-Україна" звернулися до Президента США Барака Обами про забезпечення допомоги в доставці гуманітарних вантажів в Україну. Крім того, ми зараз працюємо з конгресменами, які ініціювали власні проекти гуманітарної допомоги для України. Очевидно, що ми також будемо намагатися реалізовувати завдання Президента України не тільки на цих напрямах.

На зустрічах у Києві, під час візиту Віце-президента США Джозефа Байдена, де я був у складі офіційної української делегації, всі погодились, що треба дати додатковий імпульс двосторонньому механізму стратегічного партнерства.

- Ви маєте на увазі створення Комісії Байден-Порошенко?

- Я нагадаю, що колись працювала комісія Кучма-Гор, потім ці зусилля відновив міністр закордонних справ Петро Порошенко. Згодом, на жаль, інтенсивність робочих структур комісії стратегічного партнерства загальмувалася. Зараз настав час відновити всі інституційні механізми. Позиція наших американських партнерів полягає в необхідності робити прагматичні кроки. Я погоджуюся з нею, але це не означає, що нам не потрібні інституційні механізми взаємовідносин, які дають можливість фокусуватися на двосторонній співпраці.

- Перш за все, це не стало для мене неочікуваним. Політичне рішення щодо продовження санкцій приймалося у форматі широких консультацій ще раніше. Ми постійно тримаємо зв'язок з тими, хто веде цей напрям тут, але, як відомо, США координують свої дії з європейськими партнерами. Очевидно, це стало реакцією на те, що весь пакет Мінських угод, як би до нього хто не ставився, не був виконаний російською стороною. Більше того, виникло велике запитання щодо політичної волі Москви виконувати цей, по суті, мирний план. Тому продовження санкцій - це чіткий меседж, що Росії не вдасться перемістити фокус уваги світу з України, наприклад, на Сирію, і що Америка не забуває про Крим та всі порушення, які вчинила Росія.

Ще один сигнал, очевидно, був спрямований Західному світу, що політика санкцій діє і дає свої результати. Тому спроби Москви розвалити єдину позицію Європи й Америки, солідарну з Україною, провалилися попри те, що російська сторона витрачала серйозні ресурси на це. 2015 рік став тим моментом, коли на Заході остаточно зрозуміли, що довіра до керівництва Росії зруйнована, тому дії мають бути досить впевненими, сигнали чіткими, а єдність повинна зберігатися. Тільки така політика може призвести до результату та змусити РФ відмовитися від агресивних дій.

- Попри зусилля міжнародної спільноти Росія все ж вдається до ескалації. В зоні АТО поновилися масові обстріли українських позицій, підрозділи бойовиків зайняли Комінтернове. Чи має намір українська сторона апелювати до РБ ООН у зв'язку з різким загостренням ситуації на Донбасі?

- Всі кроки по мирному процесу Посольство України у США координує з Центром, де формується зовнішня політика. Ми будемо робити все, що необхідно для максимальної реалізації українських інтересів.

АМЕРИКАНЦІ ЗАКЛИКАЛИ ПРИПИНИТИ БЛОКАДУ КРИМУ

- У питанні Криму США неодноразово офіційно заявляли, що ніколи не визнають спроби анексії з боку Росії. Натомість, що кажуть у Вашингтоні в кулуарах про ситуацію на півострові, в тому числі, щодо припинення енергопостачання з України?

- Буду з вами відвертий. Американські журналісти, експерти, політики відразу адресували мені масу запитань стосовно так званої "блокади Криму" та закликів чи побажань, що це має бути негайно припинено. З одного боку, ці резони мені зрозумілі, і дійсно там (у Криму - ред.) залишились наші громадяни, які в умовах російської окупації потребують підтримки України, щоб вижити.

Проте, я завжди також нагадую партнерам, що величезна кількість наших військових і мирних громадян загинули чи були поранені у війні, що розв'язала Росія з початком окупації Криму. Також масово порушені права тих, хто жив у Криму й просто був викинутий звідти як, наприклад, кримські татари. Не менш важливими й тривожними є періодичні заяви з боку РФ про можливість розміщення ядерної зброї на півострові.

Знаєте, будь-який окупант намагається зробити так, щоб усі поступово звикли до ситуації. Але такого не станеться. Питання Криму залишатиметься актуальним у нашій інформаційній роботі наступного року, а також у зусиллях із забезпечення правових механізмів повернення Криму.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-