Агресія Росії тягне за собою міжнародно-правову відповідальність - МЗС

Агресія Росії тягне за собою міжнародно-правову відповідальність - МЗС

Укрінформ
Дії Російської Федерації щодо України як однієї з держав-засновниць ООН, зокрема окупація та спроба незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також триваюча пряма і непряма військова інтервенція на сході України, підпадають під визначення агресії.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

«Агресія РФ проти України, у тому числі надання підтримки терористичним угрупованням у Донецькій та Луганській областях, є грубим порушенням основ міжнародного миру та безпеки, яке тягне за собою міжнародно-правову відповідальність держави-агресора», - наголошує українське зовнішньополітичне відомство, посилаючись на пункти а, b, c, d, e і g статті 3 додатка до резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 (XXIX).

МЗС закликає країни-члени ООН вимагати від РФ негайного припинення актів агресії проти нашої держави, виведення збройних сил РФ з території України, припинення порушення повітряного, морського та сухопутного кордону, припинення постачання зброї та військової техніки бойовикам-найманцям терористичних організацій, скасування будь-яких актів, спрямованих на легалізацію незаконної анексії Кримського півострова, та його деокупації.

«Нашим спільним завданням як відповідальних членів міжнародного співтовариства має залишатися відновлення поваги до верховенства права, забезпечення надійного миру і безпеки та недопущення подібних актів агресії в майбутньому», - йдеться у заяві.

Українські дипломати відзначають, що особливо цинічними є атаки агресора і фінансованих РФ терористичних організацій проти цивільного населення.

«Росія залишається спонсором тероризму на сході України та продовжує надавати фінансову, матеріальну та військово-технічну підтримку терористичним організаціям в Україні, нерідко під прикриттям так званих «гумконвоїв», - підкреслюється у документі.

МЗС нагадав, що 14 грудня 2014 року Україна оприлюднила заяву з нагоди 40-ї річниці резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Визначення агресії» (3314(XXIX)). Заклик України до країн-членів ООН вжити подальших консолідованих кроків для припинення збройної агресії РФ проти України та повернення Росії в міжнародно-правові рамки залишається актуальним і сьогодні.

За неповних два роки внаслідок збройної агресії РФ проти України кількість жертв цивільного населення України, за оцінкою ООН, сягнуло більше дев'яти тисяч, щонайменше 20 тисяч осіб отримали поранення, кількість вимушених переселенців з зони конфлікту обраховується мільйонами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-