Радбез ООН розпочав засідання щодо України

Радбез ООН розпочав засідання щодо України

Укрінформ
У Нью-Йорку відкрилося засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

Українську делегацію на ньому очолює міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

У залі також присутні Юрій Сергеєв, який завершує свою каденцію на посаді постійного представника України при ООН, та Володимир Єльченко, який змінить його на цій посаді.

За протоколом, це 7576-та зустріч Радбезу, вона проходитиме на підставі матеріалів "звернення постійного представника України при ООН на адресу президента Ради Безпеки" від 28 лютого 2014 року. Нинішнє засідання скликане за ініціативи Сполучених Штатів, які з 1 грудня прийняли естафету головування в організації.

Як уточнили Укрінформу в українській місії, очікується, що увага зосереджуватиметься на ситуації в Криму, на Донбасі, а також невиконанні Росією Мінських домовленостей та численних порушеннях режиму припинення вогню на лінії розмежування.

Усього Рада Безпеки ООН провела 21 засідання по Україні в 2014 році і сім у нинішньому, враховуючи ситуацію зі збитим над Донбасом пасажирським літаком Малазійських авіаліній. Таким чином, нинішня зустріч по ситуації в Україні – вже 29-та за останні два роки..

Перше екстрене засідання Радбезу відбулося 1 березня 2014 року, після того, як Рада Федерації РФ дала Путіну дозвіл на використання військової сили на території України.

На засіданнях Радбезу також порушувались питання про цілісність України і незаконність кримського референдуму, дотримання Будапештського меморандуму. Практично всі учасники обговорень засуджували дії Росії в Криму.

Неодноразово Радбез скликався з приводу різкого загострення ситуації на Донбасі та необхідності дотримання Мінських домовленостей.

Разом з тим, у Радбезі порушувались питання становища кримських татар, порушення прав людини на окупованих територіях, гуманітарної кризи на Донбасі.

29 липня 2015 року Рада Безпеки ООН на своєму засіданні мала ухвалити Резолюцію щодо створення Міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи пасажирського літака Boeing 777 17 липня 2014 року в Донецькій області. Однак Росія заблокувала ухвалення документа, скориставшись своїм правом вето як постійний член Ради Безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-