У США пропонують створити комісію Байден-Порошенко

У США пропонують створити комісію Байден-Порошенко

Укрінформ
Суттєву допомогу Україні в протистоянні викликам російської агресії, проведенню економічних реформ, боротьби з корупцією могло би надати створення якісно нового органу двосторонньої взаємодії – комісії Байден-Порошенко.

З такою ініціативою виступили в Вашингтоні екс-посол США в Україні Джон Гербст та відомий міжнародний експерт у галузі економіки Андерс Аслунд, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Наша пропозиція – створення двосторонньої міжурядової комісії під керівництвом віце-президента Джо Байдена і Президента України Петра Порошенка", - зазначили експерти у спільній ініціативі, опублікованій на сайті "Атлантичної ради".

У цьому зв'язку вони згадали про запроваджену в вересні 1996 року комісію Гор-Кучма, "про яку в позитивному ключі згадували багато американців і українців, які брали участь її роботі". На переконання політиків, це набагато посилить ефективність співпраці України і США.

Формат комісії пропонується створити у складі п'яти робочих груп на чолі з членами уряду: міністерств торгівлі, оборони, юстиції, держдепартаменту (з українського боку - МЗС) та Мінфіну.

Один із важливих напрямів, де подібна комісія могла би суттєво допомогти – це врегулювання ситуації, пов'язаної з російською агресією. "Без поважної причини США були виключені з багатосторонніх переговорів України з Росією, Німеччиною і Францією. Ці переговори привели до двох угод про припинення вогню в Мінську, які Росія постійно порушує", - констатували автори документа. Тож, на їхню думку, комісія Байден-Порошенко "могла би посилити позитивну роль США в якості противаги Росії".

Паралельно Штати могли би більше долучитися до процесу економічних реформ в Україні. Це реформи "просунулися далі, ніж коли-небудь з моменту незалежності України", визнали експерти. Зокрема, йдеться про основні реформи в енергетиці, бюджетне коригування та чистку банківської системи. Натомість Україна через відсутність більшої підтримки "вимушена й надалі обмежувати свої витрати".

У цьому зв'язку на нинішньому етапі український парламент має прийняти новий податковий кодекс і реалістичний бюджет, який відповідатиме вимогам МВФ, від фінансування якого залежить Україна.

Набагато складнішими виявилися судові реформи. "Численні корисливі інтереси заблокували реформи прокуратури й судів, а також створення нових антикорупційних органів. ЄС намагається переконати український уряд робити правильні речі, але з обмеженим успіхом", - йдеться публікації. З регулярним графіком зустрічей комісії (Байден-Порошенко), віце-президент США міг би своїм впливом допомогти вирішити ці складні питання.

Комісія також могла би забезпечувати регулярний форум для американських інвесторів та заохочення інвестицій в Україну.

"У 2016 році, Україна стикатиметься з критичними викликами агресії Москви, слизького дипломатичного процесу, корупції, бідності, необхідності стабілізації економіки та зростання. США мають життєво-важливий інтерес в тому, щоб Україна мала успіх. Комісія Байден-Порошенко могла би зосередити зусилля США і України на вирішенні цих проблем та забезпеченні можливістю України зрештою приєднатися до Заходу", - підкреслили американські експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-