Крим можна повернути: є чотири сценарії - Горбулін

Крим можна повернути: є чотири сценарії - Горбулін

Укрінформ
Повернення окупованого Криму до складу України може відбуватися в результаті чотирьох базових сценаріїв.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

Всі варіанти можна умовно можна назвати "реконкіста" (військовий метод), "народна війна", "мирна реінтеграція через демонстрацію власного позитивного прикладу" та "дипломатична реінтеграція".

"В нашій монографії розглядається чотири сценарії повернення Криму. Усі сценарії мають різні ступені реалістичності, цілісності та прийнятності, і поки ми просто змушені мислити в їх рамках", - заявив Горбулін, презентуючи монографію "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлену науковцями Інституту.

Перший сценарій - "реконкіста" або відновлення територіальної цілісності військовим методом.

"Зараз цей сценарій видається малореалістичним у силу явної військової переваги Росії. Але через декілька років ситуація може змінитися. Тим більше, варто пам'ятати, що потужний військовий потенціал Росії на півострові фактично не має тилу, а значить - вразливий. Реалізація такого сценарію за певних обставин - можлива, але пов'язана з багатьма перешкодами, починаючи з фінансових і закінчуючи військовими", - заявив директор Інституту.

 Другий сценарій - "народна війна".

"Коли ми писали про "народну війну", то тоді ще не було блокади Криму з боку активістів, не було підривів ЛЕП і т.д. Ми вважаємо, що сьогодні цей сценарій вже реалізується", - зазначив Горбулін.

Він вказав на те, що в реалізації цього сценарію головним має бути не лише жорстке блокування чи агресивні дії, а основну роль може зіграти громадська дипломатія і активність громадян по всій території України. "Суспільство повинно усвідомити необхідність повернення Криму і мати впевненість у тому, що цього можна досягнути", - наголосив Горбулін

Третій сценарій - "мирна реінтеграція через демонстрацію власного позитивного прикладу".

"Загальна ідея, реформи і структурна перебудова економіки - вони повинні стимулювати зростання добробуту жителів материкової України, і це дасть, як мінімум, жителям Криму причину задуматися про повернення до України. Адже анексію Криму ніхто і ніколи не визнає, а значить - жодних об'єктивних передумов для покращення там економічної ситуації просто немає", - заявив директор Інституту, доктор технічних наук, професор, академік НАН України.

Водночас, він вказав і на "очевидне важке місце" в реалізації цього сценарію - "необхідність забезпечити відповідний рівень економічного розвитку нашій Україні".

Четвертий сценарій - "дипломатична реінтеграція".

"Пошук цього сценарію - за столом переговорів на найвищих рівнях світової політики. Це рішення може будуватися і навколо концепції території під міжнародним управлінням з відповідною системою забезпечення саме міжнародного, а не моноросійського управління Кримом", - зазначив Горбулін.

При цьому він  вказав на те, що, певно, історія не знає успішних прикладів такого вирішення проблеми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-