Вибори у Канаді: хто й що обіцяє для України

Вибори у Канаді: хто й що обіцяє для України

Аналітика
Укрінформ
Нинішня виборча кампанія в Канаді може претендувати на звання найбільш проукраїнської

Нинішня виборча кампанія в Канаді, окрім того, що була найдовшою в історії, ще й може претендувати на звання найбільш проукраїнської. З огляду на 1,2 млн канадійців українського походження, політики завжди намагалися загравати із цією категорією виборців. А нині, завдяки Путіну, про Україну в Канаді багато говорили лідери основних партій.

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер, лідер Консервативної партії: "Жодна країна, жоден уряд у світі не стояв з Україною ближче, ніж наш".

Лідер Нової демократичної партії та офіційної парламентської опозиції Том Малкер: "Наша партія підтримує українців у боротьбі проти російського вторгнення і стоятиме на цих позиціях довго".

Лідер Ліберальної партії Канади Жастін Трюдо, що має наразі найбільшу підтримку: "Канада й надалі допомагатиме Україні протистояти агресору Путіну".

ГОЛОВНІ ГРАВЦІ

У Канаді діє британська парламентська система. Тож вибори відбуваються за мажоритарною системою, і партія, що виграє найбільше мандатів, зазвичай формує уряд. Якщо голосів для самостійного голосування не вистачає, політики мусять домовлятися про формування коаліцій. Всього на федеральному рівні у Канаді зареєстровано 23 партії, але традиційно до парламенту проходять лише кілька, а за прем'єрське крісло реально змагаються лише три: Консервативна партія на чолі із нинішнім прем'єр-міністром Стівеном Харпером, Ліберальна партія, лідером якої є син колишнього прем'єр-міністра Жастін Трюдо та центристська Нова демократична партія (НДП), яку очолює Томас Малкер. В окремих регіонах підтримку населення має ще Зелена партія, але у федеральному парламенті вона наразі обіймає лише 2 крісла.

Останні опитування показали, що наразі лідирує Ліберальна партія із понад 33% підтримки, але впритул за нею йдуть консерватори із 31%. Значно відстає НДП, за яку готові проголосувати 22% канадійців. Такі результати свідчать, що сформувати уряд більшості не зможе жодна із партій, і в кожному разі доведеться домовлятися.

Напередодні виборів Конгрес українців Канади надіслав до чотирьох партій, лідери яких є потенційними кандидатами на прем'єрське крісло, анкети щодо ставлення до українських питань. Відповіді були дуже цікавими і подекуди неочікуваними.

ЄВРОАТЛАНТИЧНІ ПРАГНЕННЯ, АЛЕ НЕ ВСТУП ДО НАТО

Незважаючи на те, що всі основні партії відкрито декларують свою відданість євроатлантичним прагненням України, офіційної підтримки вступу до НАТО Україні чекати не слід. Відповідаючи на запит Конгресу українців Канади, лише штаб Ліберальної партії наголосив на підтримці вступу України до Альянсу. Решта партій у своїх публічних виступах обмежувалися загальними фразами щодо «сприяння у демократичному урядуванні». Швидше за все, Канада не буде гучним лобістом вступу України до Євроатлантичного альянсу.

САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ НЕ ПОСЛАБЛЯТЬ

У питанні анексії Криму в Канаді розбіжності думок немає. Всі партії наголошують на неприйнятті та невизнанні дій Росії, єдиним дискусійним питанням залишається кількість та тривалість накладених на Москву санкцій. Якщо Консервативний уряд хвалиться, що має найдовший серед усіх країн санкційний список, то НДП наголошує на необхідності включення до нього президента «Роснефти» Ігоря Сечина та президента «РЖД» Володимира Якуніна, які поки що не підпадають під канадські санкції. Водночас, ліберали порушують питання про відключення деяких російських банків від системи SWIFT. Тож за будь-яких результатів виборів канадські санкції проти Росії залишаться щонайменше без змін, а можливо, розширяться.

ЧИ ОЗБРОЮВАТИ УКРАЇНУ?

Надання Україні оборонного озброєння постійно лобіюється впливовим Конгресом українців Канади, але досі прогресу тут не помічається. Канада згодна допомогти Україні з нелетальним обладнанням та активно тренувати наших воїнів, утім питання безпосереднього постачання озброєння поки не ставиться жодним із кандидатів. На жаль, канадський істеблішмент не має впевненості в цільовому використанні Києвом зброї.

«Ми маємо сумніви щодо неправильного використання та корупції при військовому експорті в Україні. Для постачання Києву зброї нам треба переконатися у наявності жорсткого контролю на місцях», - повідомили Конгресу українців Канади в НДП. Водночас, у тій же партії неодноразово заявляли, що планують подвоїти витрати на тренування українських військовослужбовців. Найвірогідніше, канадського летального озброєння нам не бачити.

ВИЗНАТИ РОСІЮ СПОНСОРОМ ТЕРОРИЗМУ НЕ ГОТОВІ

Нова демократична партія виявилася єдиною, яка заявила про свої плани оголосити «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями. Втім, піти далі і визнати Росію країною-спонсором тероризму вони поки не готові. Лідери інших партій всіляко уникають публічного обговорення цих питань, а в штабі Зеленої партії на запитання про готовність визнати «ЛНР» та ДНР» терористичними організаціями і назвати Росію спонсором тероризму коротко відповіли: «Ні». Водночас ліберали, які теж уникли прямої відповіді, наголосили, що одразу після обрання скличуть зустріч НАТО, на якій порушать питання про необхідність вжиття Альянсом подальших кроків через російську агресію в Україні. Схоже, офіційно терористи так і залишаться «бойовиками».

БАГАТООБІЦЯЮЧА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА

На щастя, скупа на зброю, Канада обіцяє збільшення гуманітарної та фінансової підтримки України. Передвиборні обіцянки про це робили і консерватори, і ліберали, і нові демократи, і навіть зелені. Це при тому, що з початку кризи обсяг канадської допомоги і так досяг 700 млн дол.

Далі всіх традиційно пішли ліберали, які крім безпосередніх фінансових вливань, обіцяли натиснути на іноземних кредиторів щодо реструктуризації боргу та лобіювати перед міжнародними фінансовими інституціями «виділення додаткової більш довготривалої підтримки економіці країни». Мабуть, грошима нам все ж допоможуть.

ЧИ БУТИ КАНАДСЬКОМУ «СПИСКУ САВЧЕНКО»?

І Ліберальна партія і нові демократи разом із зеленими підтримують створення в Канаді аналогу американського «списку Магнітського», до якого мають увійти російські офіційні особи, відповідальні за незаконне ув'язнення Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших. Дивно, але в цьому питанні традиційно проукраїнські консерватори вирішили витримати паузу. Отримати від них пряму відповідь на це запитання так і не вдалося.

СКАСУВАННЯ ВІЗ: І ХОЧЕТЬСЯ, І КОЛЕТЬСЯ

Більшість лідерів парламентських перегонів виступають за скасування віз для короткострокових подорожей українців. Чому ж тоді до цього часу візи залишаються чинними? Вірогідно, відповідь криється у «викликах безпеці», якими дуже переймаються консерватори, що нині при владі. Стівен Харпер багато разів наголошував, що приймання біженців пов'язане із тривалими перевірками, аби «не наражати канадців на небезпеку». Хоч українці і не біженці, втім від чинного уряду чекати скасування віз не доводиться. Максимум - збільшення кількості персоналу в посольстві в Києві. Водночас, Малкер, Харпер та лідер Зелених Елізабет Мей висловили свою підтримку скасування короткострокових віз з Україною.

КАНАДСЬКИЙ МУЛЬТИКУЛЬТУРАЛІЗМ НА СЛУЖБІ УКРАЇНСТВУ

Канада офіційно «сповідує» мультикультуралізм і під це ефемерне поняття щороку виділяються величезні кошти, які йдуть на розбудову культурних центрів різноманітних національних громад та інші програми підтримки їх розвитку. Так усі чотири основні претенденти на прем'єрське крісло обіцяють збільшити ці відрахування. Це значить, що українська культура отримає більше можливостей для розвитку, і все це без грошей платників податків з України.

ХТО ПЕРЕТЯГНЕ КАНАТ?

У сухому залишку ми маємо багато обіцянок, але без особливих гарантій їх виконання. На словах найвідданішою Україні є Ліберальна партія, яка пообіцяла і грошей надати більше, і до НАТО прийняти і навіть візи скасувати, проте найбільше для України зробив нинішній консервативний уряд. Незважаючи на його серйозні занепокоєння щодо безпеки, все ж Харпер уже втягнутий у підтримку України. Сам його імідж тепер не дозволяє змінити поведінку. Натомість, що принесуть ліберали чи завжди помірковані нові демократи поки невідомо. Втім, з огляду на вірогідну «коаліціаду», Україні слід очікувати від Канади суміші передвиборних обіцянок з урахуванням похибки у певний відсоток їх невиконання.

Зважаючи на 1,2 мільйонну українську діаспору в Канаді, наші люди мають вплив на формування політики в Оттаві, але так само її мають 1,4 млн китайців та півтора млн італійців. Хоч українська громада дуже згуртована, не можна наперед передбачити, хто перетягне канат. Радує, що росіян в Канаді «всього» 500 тис, тож вони точно програють.

Максим Наливайко, Оттава

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-