MH17: розглядається можливість створення гібридного трибуналу  - Зеркаль

MH17: розглядається можливість створення гібридного трибуналу - Зеркаль

Укрінформ
Наразі розглядається можливість створення так званого гібридного трибуналу щодо розслідування катастрофи Boeing 777 "Малазійських авіаліній" та притягнення винних до відповідальності через Конвенцію про заборону фінансування тероризму.

Про це на прес-конференції заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За її словами, розслідування спільною групою (Україна, Нідерланди, Бельгія, Австралія, Малайзія) трагедії може бути продовжено до осені наступного року.

Зеркаль додала, що "звичайно на цьому ніхто не буде зупинятися, адже важливо забезпечити притягнення до відповідальності винних у цій трагедії". "Країни спільної групи по розслідуванню продовжують роботу над пошуком механізмів, які можна застосувати у цьому випадку", - наголосила дипломат.

Зокрема, за її словами, для України дуже важливо віднайти механізм покарання винних.

"Саме тому ми запропонували як один з варіантів - передати можливість юрисдикції з пошуку винних до однієї з країн спільної групи з розслідування трагедії", - зазначила Зеркаль.

Крім того, сказала вона, наразі йде обговорення ще одного мехінзму - "створення гібридного трибуналу".

"Навряд, маючи навіть результати технічного і кримінального розслідування, можна буде подолати це право вето. Тому ми шукаємо інші варіанти. Це, можливо, був би гібридний трибунал. Водночас, він не зможе дати відповідь на одне питання: як притягнути російських громадян до відповідальності, оскільки у Росії не буде обов'язку співпрацювати з трибуналом, якщо він буде створений без рішення Ради Безпеки ООН", - додала Зеркаль.

Заступник міністра закордонних справ нагадала, що Радбез ООН не зміг прийняти рішення щодо створення повноцінного трибуналу, оскільки Росія ветувала це рішення.

"Наразі є кілька варіантів, але вони всі не вирішують одного питання: як притягнути Росію до відповідальності", - наголосила дипломат.

Саме тому, повідомила Зеркаль, цей випадок збиття "Боїнгу" розглядається як один з терористичних актів, який стався на території України з застосуванням зброї, яка була надана російською стороною. "Таким чином цей випадок підпадає під дію Конвенції про заборону фінансування тероризму", - пояснила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-