Конституційний договір можна підписати за два тижні - Кулик

Конституційний договір можна підписати за два тижні - Кулик

Укрінформ
Конституційний договір є найоптимальнішим варіантом розв'язання конституційного питання

Конституційний договір є найоптимальнішим варіантом розв'язання конституційного питання, а підписати його за наявності політичної волі з боку влади і опозициї можна протягом двох тижнів.

Таку думку висловив директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик в ефірі "Радіо "Свобода".

"В ідею опозиції повернути Конституцію 2004 року одним рішенням, в принципі, закладається неправове рішення для розв' язання конституційного питання. Тому, з моєї точки зору, найбільш оптимальний варіант - це конституційний договір, де суб'єктами підписання виступають політичні сили, представлені у Верховній Раді, Президент як представник влади і громадянське суспільство", - сказав він.

За словами Кулика, у владі і в опозиції є люди, готові розглядати конституційний договір. У цьому контексті політолог нагадав, що, зокрема, радник Президента Марина Ставнійчук озвучила можливість такого конституційного договору, а ініциатива "Першого грудня" також обстоює цю ідею.

"Точка дотику можлива, необхідно лише, щоб була політична воля з боку лідерів опозиції і з боку Президента України. Якщо "яструби", - ті що виступають за загострення конфлікту з обох боків, - відійдуть у меншість, а прийдуть люди, які пропонують конструктивні рішення, можливе досягнення копромісу протягом двох тижнів максимум", - переконаний Кулик.

За його словами, у конституційному договорі мають бути прописані повноваження Верховної Ради, Президента і місцевого самоврядування, графік внесення змін до виборчих законів, забезпечення переформатування Центральної виборчої комісії, тобто всі необхідні передумови для дійсно вільного волевиявлення і перезапуску системи. Потім конституційний договір має затвердити Верховна Рада.

"І тільки тоді можна говорити, що є оптимальні умови для написання нового тексту Конституції і вихід на перезапуск державності як такої", - вважає експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-