Порошенко з Тіллерсоном узгодили алгоритм просування Мінського процесу

Порошенко з Тіллерсоном узгодили алгоритм просування Мінського процесу

Укрінформ
Українська та американська сторони узгодили алгоритм спільної роботи для подальшого просування Мінського процесу.

Про це заявив журналістам Президент України Петро Порошенко після зустрічі з державним секретарем США Рексом Тіллерсоном.

"Це є один із ключових результатів нашої сьогоднішньої зустрічі – те, що ми узгодили взаємодію, алгоритм спільної роботи з метою подальшого просування Мінського процесу", - підкреслив Порошенко.

Глава держави наголосив на чіткій налаштованості України на мирний процес. "Більше за все ми прагнемо миру в Україні. Ми суворо дотримуємося взятих на себе зобов'язань по Мінському процесу, розраховуємо на допомогу наших партнерів зі Сполучених Штатів Америки в "нормандському форматі" і розраховуємо на тверезе розуміння цієї ситуації в Росії", - сказав він.

Президент України підкреслив, що Росія "має продемонструвати свою добру волю до мирного врегулювання на Донбасі".

"Ми впевнені, що Росія має продемонструвати свою добру волю до мирного врегулювання на Донбасі. І припинить убивства, припинить війну, припинить гібридні атаки, не тільки на Сході нашої держави, не тільки в Криму, а й покращить ситуацію із кіберзлочинністю, зупинить пропагандистську, торговельну, енергетичну та інші типи воєн, які є складовою російської гібридної війни", - заявив Порошенко.

Читайте також: Тіллерсон: Росія має зробити перший крок до деескалації на Донбасі

Глава держави також підкреслив, що якщо Москва не хоче вкотре змарнувати шанс, то їй варто пристати на логіку, якої дотримуються всі інші учасники "нормандського формату".

Перше – це стале, надійне припинення вогню. Друге – виведення усіх російських окупаційних військ з української території. Третє – припинити залякування міжнародних спостерігачів, і розраховувати на те, що СММ ОБСЄ злякається і покине українську територію. Порошенко висловив упевненість, що це є надзвичайно небезпечні плани, і їх не можна дозволити. Четверте – забезпечити надійний контроль з боку міжнародних сил над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону і лінії зіткнення для того, щоб забезпечити стале припинення вогню і мир, аби припинити інфільтрацію зброї. І п’яте – звільнення всіх заручників, які незаконно утримуються як на окупованій території, так і в російських тюрмах.

"Упевнений, що лише виконання цих – мінімальних – вимог у питанні безпеки могло б активізувати мирний процес, якому, на жаль, бракує лише політичної волі Москви", - підкреслив Президент України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-