НАБУ нагадує нардепам, що інтереси держави вищі за

НАБУ нагадує нардепам, що інтереси держави вищі за "партійну солідарність"

Заява
Укрінформ
НАБУ закликає ВР розірвати кругову поруку парламентської корупції та зняти недоторканність із депутатів, на яких зроблено подання.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті НАБУ.

"Національне антикорупційне бюро України закликає народних обранців нарешті розірвати кругову поруку в Парламенті та підтримати подання на зняття недоторканності, затримання і арешт депутатів, чию причетність до корупції встановили НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Переконані, наступного тижня Верховна Рада має унікальний історичний шанс продемонструвати, що довіра громадян, інтереси держави, її репутація на міжнародній арені вищі за "партійну солідарність". Для цього потрібно, аби Парламент простою більшістю голосів підтримав позбавлення нечистих на руку колег недоторканності і таким чином дав можливість детективам НАБУ продовжити повноцінне розслідування їхніх дій", - йдеться у заяві.

У документі наголошується, що уся доказова база, здобута детективами НАБУ у законний спосіб під процесуальним керівництвом прокурорів САП, є цілком достатньою для прийняття рішення про зняття з парламентаріїв депутатської недоторканності.

Читайте також: Регламентний комітет визнав обгрунтованими подання на Розенблата

Як повідомлялося, 19 червня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали 7 осіб, причетних до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні. За версією слідства, злочин вчинено за участі народних депутатів України. Наразі встановлена ймовірна причетність двох народних обранців – Максима Полякова та Борислава Розенблата. Дана операція відбувалась у співпраці з Федеральним бюро розслідувань (США) за участі спецагента НАБУ під прикриттям.

Слідство встановило щонайменше п’ять епізодів злочинної діяльності, в результаті якої затримані особи, які, діючи в інтересах вказаних народних депутатів, отримали від представника іноземної компанії неправомірну вигоду на загальну суму понад 300 тис. дол. США. Ці кошти було використано для підготовки законопроектів, незаконного впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування, суду та прокуратури з метою безперешкодного ухвалення рішень на користь зазначеної іноземної компанії.

Цього тижня Комітет з питань регламенту та забезпечення роботи Верховної Ради України розглянув подання стосовно трьох народних депутатів, чию ймовірну причетність до корупції розслідують детективи НАБУ спільно з прокурорами САП. Найзапекліші дискусії точилися навколо позбавлення імунітету "героїв" так званої бурштинової справи Максима Полякова та Борислава Розенблата.

Попри беззаперечну доказову базу, надану НАБУ та САП, члени регламентного комітету підтримали наразі лише подання щодо депутата від фракції БПП Борислава Розенблата. Подання відносно його колеги по одному з епізодів "бурштинової справи" Максима Полякова, підготовлені на підставі тих самих матеріалів та доказів, комітет порахував невмотивованими.

На думку співробітників НАБУ, подібні рішення виглядають суперечливими і тенденційними.

Як відомо, 3 липня регламентний комітет ВР визнав недостатньо обгрунтованим подання щодо зняття недоторканності з депутата Євгена Дейдея, розслідування за фактом незаконного збагачення якого детективи НАБУ здійснюють з листопада 2016 року. На підставі аналізу електронних декларацій народного обранця, слідством встановлено, що Дейдей у 2015-2016 рр. набув у власність нерухоме майно та транспортні засоби, вартість яких значно перевищує його офіційні доходи та доходи членів його родини.

6 липня Комітет з питань регламенту ВР не підтримав подання на зняття недоторканності, затримання і арешт депутата Максима Полякова, за участі якого, на переконання слідства, діяла корупційна схема з незаконного видобутку та реалізації бурштину. При цьому розгляд подань щодо Борислава Розенблата 7 липня завершився на користь слідства.

Того ж дня НАБУ і САП опублікували уривки законно здобутих відеозаписів негласних слідчих дій в рамках розслідування "бурштинової справи".

Деталі про ключові події розслідування однієї з найбільш резонансних корупційних справ в історії України - у фільмі, мультимедійній статті та інтерактивному тайм-лайні, які розміщені на сайті НАБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-