Нідерландські дебати по Україні: привід для оптимізму

Нідерландські дебати по Україні: привід для оптимізму

Укрінформ
Потрібні голоси в сенаті для підтримки Угоди про асоціацію України з ЄС, схоже, знайдуться

У вівторок пізно ввечері у Гаазі завершились дебати Верхньої палати парламенту Нідерландів щодо завершення ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

ВИРІШАЛЬНА ДИСКУСІЯ

Семигодинна дискусія була присвячена законопроекту про введення в дію ратифікації Угоди, яку було схвалено ще у 2015 році й зупинено через призначення референдуму.

Документ представив нідерландський уряд після того, як у Брюсселі погодились підтримати окрему декларацію з роз'ясненням певних моментів угоди, яких добивались Нідерланди.

Наразі законопроект вже підтримала Нижня палата парламенту. Ухвалення ж законопроекту в Верхній палаті може стати фінальною крапкою у надзвичайно тривалому та важкому процесі ратифікації Угоди про асоціацію у цій країні.

Дебати стали можливістю озвучити позиції партій, голосування ж відбудеться наступного тижня, 30 травня.

ПОЗИЦІЇ ПАРТІЙ

Дискусія щодо ратифікації Угоди про асоціацію у Нідерландах точиться вже другий рік: спочатку – в рамках підготовки до референдуму, а потім – після його завершення у квітні минулого року. Тож прихильники та противники угоди тут давно відомі, і дебати не стали відкриттям стосовно позицій більшості партій.

Традиційно проти угоди виступили ультраправі PVV, соціалісти SP та низка інших партій. На очікувану підтримку можна було розраховувати з боку урядових партій VVD та PvdA, а також зелених лівих GroenLinks та демократів D66, які проголосували за Угоду у Нижній палаті парламенту.

Основна ж інтрига розгорнулась навколо християнсько-демократичної партії CDA. Парадокс у тому, що партія раніше підтримувала українську асоціацію та під час першого парламентського голосування, ще до призначення референдуму, в квітні 2015 року, – проголосувала за ратифікацію документу. Та після референдуму ситуація змінилась. Лідер партії Сибранд Бума заявив, що якими б не були результати консультативного референдуму, їх потрібно виконувати. Відповідно, під час другого голосування у Нижній палаті CDA проголосувала проти. Така позиція політичної сили у Нижній палаті не стала проблемою, оскільки урядові партії VVD та PvdA за підтримки двох опозиційних партій GroenLinks та D66 – здобули впевнену більшість. Однак, при такій конфігурації, у Верхній палаті для схвалення законопроекту не вистачало кількох голосів.

У цій ситуації, у нідерландському уряді все ж сподівались отримати підтримку хоча б частини сенаторів від CDA. Водночас, питання, чи віддадуть сенатори голоси попри позицію партії в Нижній палаті – весь час залишалося невизначеним.

Дебати показали, що в CDA, схоже, не бачать проблеми із відмінністю позицій під час голосування у двох палатах парламенту. "У сенаті ми робимо власні оцінки", - заявив сенатор від CDA Бен Кнапен. За його  словами, більшість однопартійців-сенаторів підтримують документ.

Крім того, підтримати угоду готові й кілька сенаторів від християнської партії ChristenUnie. За такої ситуації, законопроект може розраховувати на підтримку більшості.

ОПТИМІСТИЧНІ ПРОГНОЗИ ЗМІ

Нідерландська радіостанція BNR вже підрахувала що, за нинішніми оцінками, законопроект може здобути 48 з 75 голосів. Вірогідність підтримки угоди в сенаті підтверджують також джерела інших нідерландських видань. Напередодні дебатів одразу кілька великих медіа з посиланням на джерела в Гаазі повідомили, що голоси будуть знайдені. Впливова нідерландська газета De Volkskrant з посиланням на власні джерела зазначила, що хоча в нідерландському уряді не хочуть випереджати події, однак "потай ліберали вже відкорковують шампанське".

Чи справдяться позитивні очікування, і чи буде привід для святкування – стане відомо вже наступного вівторка, але поки що прогнози дають привід для обережного оптимізму.

Марина Гонта, Гаага.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-