МІП підготував стратегію інформаційної деокупації та реінтеграції Донбасу

МІП підготував стратегію інформаційної деокупації та реінтеграції Донбасу

Укрінформ
Результати проведеного представниками Міністерства інформаційної політики України опитування показали, що мешканці окупованого Донбасу віддаляються від України, але з цим треба боротися.

Про це сказав радник міністра інформаційної політики України Дмитро Ткаченко на Міжнародній конференції "Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ще рік тому ми побачили, що 18% респондентів на окупованих територіях сказали, що відчувають себе громадянами "Л/ДНР" на окупованих територіях. Якщо у 2014 році ми говорили про фейкову ідентичність "Л/ДНР" з нашими колегами-донеччанами, то у 2016 році це вже стало певною реальністю, і з цим ми маємо працювати як із величиною, яка вже впливає на свідомість мільйонів мешканців окупованих територій", - сказав Ткаченко.

За його словами, зараз відбувається процес збільшення соціальної дистанції між жителями окупованої території та підконтрольної Україні. За цінностями та мисленням вони вже також відрізняють себе від України, але ще не вважають себе однаковими з росіянами. Щоб змінити ситуацію, у Мінінформполітики вже підготували Стратегію інформаційної деокупації та реінтеграції Донбасу.

Її завдання - зміцнення почуття спільності між громадянами, які проживають на підконтрольних та непідконтрольних територіях нашої держави, зміцнення у свідомості громадян позитивного іміджу України, а також підвищення рівня української ідентичності та свідомості серед теперішніх мешканців Донбасу.

"Ми бачимо, що наступними завданнями цієї стратегії мають стати: сприяння формування глибоких переконань у мешканців територій, що сталий розвиток Донецької та Луганської областей можливий лише у складі України. Курс на євроінтеграцію є безальтернативним. "ДНР" та "ЛНР" є нежиттєздатними утвореннями, які не можуть існувати як окремі державні формування, а конфлікт, який відбувається з 2014 році — це гібридна війна Росії проти України", - наголосив Ткаченко.

Радник міністра бачить три блоки реалізації цієї стратегії: інституційний - посилення координації в інформаційній сфері між органами державної влади, які беруть участь у формуванні та реалізації державної політики щодо Донбасу.

Це, за його словами, створення моніторингового аналітичного координаційного центру на базі МІП, налагодження механізму координації інформаційної політики разом з іншими органами державної влади та залучення інститутів громадського суспільства до цієї роботи. Серед інструментів є також нейтралізація впливу російських мовників на тимчасово непідконтрольній території, а також забезпечення стійкого покриття та якісного сигналу українських телерадіокомпаній.

Як відомо, Міжнародна конференція "Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни» сьогодні проводиться Міністерством інформаційної політики України з метою координації зусиль міжнародної спільноти, державної влади України, інститутів громадянського суспільства щодо подальших кроків із збереження політичних, правових, соціальних й інших зв’язків України з Донбасом.

Цей захід має стати платформою для висвітлення та обговорення проблемних питань щодо реінтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та їх населення в єдиний конституційний простір України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-