Поміряємось ракетами: «Томагавк» Трампа проти «Калібру» Путіна

Поміряємось ракетами: «Томагавк» Трампа проти «Калібру» Путіна

Аналітика
Укрінформ
Очевидну технологічну перевагу США росіяни зустріли традиційно. Тобто, суперечкою: чия ракета краща? ​

Після влучного удару США з есмінців класу Арлі Берк «Томагавками» по сирійському військовому аеродрому Шайрат у соціальних мережах пройшла хвиля «аплодисментів». З огляду на ставлення абсолютної більшості адекватних людей до сирійського та російського режимів – це нормально. Передусім, це було сприйнято, як вияв технологічної переваги США. Але як насправді? Добре відомо, що спочатку СРСР, а потім Російська федерація на військових розробках ніколи не економили. Зараз у Росії згадують «феєричний» (так вони і пишуть. Ред) ракетний удар Каспійської флотилії по тій же Сирії у 2015 році. Так чия ракета краща: російська чи американська? «Американський «Томагавк» ­– це вчорашній день, інше справа наш «Калібр»…» – пишуть LifeNews та чимало інших подібних йому КремлеЗМІ. Та чи варто вірити інформації «улюбленців» Путіна, яких неодноразово ловили на брехні?

Приміром, у 2012 році Міноборони РФ заявляли про можливість ракети вражати ціль, яка знаходиться на відстані 300 км. Але 8 квітня 2015 року, в День народження Путіна, ці ракети «змогли» пролетіти вже не 300 км, а 1500 км: від Каспійського моря – до Сирії (через територію Ірану). Протягом кількох днів російські телеканали розповідали про те, як чотири кораблі Каспійського флоту здійснили 26 успішних пусків крилатих ракет по 11 позиціям «Ісламської держави» в Сирії. Та чи насправді успішними вони були? Американські ЗМІ, посилаючись на дані американської розвідки, повідомили про щонайменше чотири російські ракети, які впали на територію Ірану. Своєю чергою в Міноборони РФ усіляко заперечували цей факт заявляючи, що всі цілі були уражені.

Починаючи з минулої п’ятниці, ображені на американські глузування стосовно неефективності «Калібру» росіяни, почали стьобатися з американських крилатих ракет. Така собі «ответка пиндосам». Цитуємо слова офіційного представника Міноборони РФ Ігора Конашенкова: «Тільки 23 з 59 американських крилатих ракет долетіли до сирійської авіабази "Шайрат"… А куди поділися інші 36 ракет? Кажуть, що вони впали в море. Якщо так, то добре. А якби до нашої авіабази долетіли? Американці, звичайно, будуть чорним по білому доводити, що таке неможливо: комп'ютерна програма, ніяких помилок, все розраховано до міліметра. І саме це якраз насторожує. А скільки разів американці вже били не туди і не з тих? Скільки вже було нанесено «дружніх» ударів. Якби за них теж давали нагороди, то в американській армії кількість орденоносців зросла б на порядок…». Про це повідомило російське агентство «РІА Новини». Утім, це виявилося черговою брехнею. З 59 американських ракет лише одна вийшла з ладу. Щодо інших, то вони успішно вразили всі цілі.

Беручи до уваги вищесказане, Укрінформ ознайомився з характеристиками обидвох ракет і з’ясував, хто насправді сильніший: «Калібр» Путіна чи «Томагавк» Трампа?    

«Томагавк» – 46-річна легенда  

У 1971 році американські адмірали ініціювали початок робіт зі створення крилатих ракет (КР) морського базування (КРМБ) з можливістю запуску з підводних човнів.

У 1980 році були проведені перші випробування морської модифікації КР: на початку року була запущена ракета з есмінця, а трохи пізніше «Томагавк» стартував з підводного човна. Обидва запуску були успішними. За три наступні роки відбулося більше ста запусків «Томагавків» різних модифікацій, за результатами цих випробувань була видана рекомендація про прийом ракетного комплексу на озброєння. Починаючи з 2004 року ВМС США користуються модернізованою крилатою ракетою «Томагавк Блок 4» (Див. нижче).

Характеристики

Дальність - до 2500 км. На підльоті до цілі ракета летіть на малій висоті, огинаючи рельєф місцевості і саме через це її дуже важко сканувати і відповідно збити сучасними системами ППО.

Тип: дозвукова крилата ракета середнього радіусу дії;

Пускова маса: 1315 кг (без розгінного блоку), 1588 кг (з розгінним блоком);

Двигун: турбореактивний;

Дальність: до 2500 км;

Вага: може досягати до 450 кг (залежить від типу боєголовки: ядерна або звичайна);

Система управління і наведення: інерційна, радіолокаційна, по рельєфу місцевості (TERCOM), електронно-оптична (DSMAC), за допомогою GPS;

Вартість: від $ 607 тис. - до $ 1,4 млн.

«Томагавк» - це, безсумнівно, високоефективна зброя. Універсальна, відносно дешева, здатна вирішувати безліч завдань. Звичайно, у ракети є недоліки, але плюсів набагато більше. Приміром, за рахунок малої висоти польоту (десятки метрів) і використання спеціальних матеріалів, «Томагавки» є серйозною проблемою для засобів ППО; високоточні крилаті ракети мають низьку вартість обслуговування (якщо порівнювати з балістичними ракетами); ця зброя дуже дешева у виробництві: середня собівартість однієї ракети станом на 2014 рік становила 1,45 млн доларів, і лише для деяких модифікацій вона може досягати 2 млн доларів (для ракетної техніки – це «копійки». Авт.); універсальність: різні види бойових частин, а також різні способи ураження об'єктів дозволяють застосовувати ракету проти різноманітних цілей.

Від Буша до Трампа: проти кого застосовувалися ракети «Томагавк»

«Томагавк» використовувався у всіх конфліктах останніх десятиліть, в яких брали участь США. Першим серйозним випробуванням цієї зброї стала війна в Перській затоці в 1991 році. Протягом іракської кампанії було випущено понад 300 КР, переважна частина яких успішно виконала завдання.

Потім КР «Томагавк» використовувалися ще в кількох менш масштабних операціях проти Іраку, потім була війна в Югославії, друга іракська кампанія (2003 рік), а також операція сил НАТО проти Лівії. Застосовувалися «Томагавки» і в Афганістані.

Важлива деталь: «Томагавки» постійно оновлюються. Ті ракети, які атакували сирійську авіабазу належать уже до четвертого покоління.

«Калібр» – крилата ракета російського виробництва

На озброєння російської армії ракета прийнята у 2012 році (тобто аж на 30 років пізніше «Томагавку»). Всі модифікації «Калібру» – триступінчаті, твердопаливні, всі мають однаковий діаметр – 533 мм (світовий стандарт), що дозволяє запускати їх за допомогою універсального циліндричного стартового модуля, який встановлюється на відповідних носіях. Усі бойові типи «Калібру» (3М-54Е, 3М-54Е1 і 3М-14Е) мають однакову швидкість – від 0,8 М (число Маха) на марші до 2,9 М при підльоті до цілі.

Щодо стартової маси, ваги боєголовки і дальності польоту, то інформації про ці характеристики ракети у відкритому доступі практично нема. Всі дані зібрані з окремих ресурсів, переважно – російських форумів. Ось, що нам вдалося з’ясувати. Дальність польоту з фугасною бойовою частиною – до 1500 кілометрів, а з ядерною – 2600 кілометрів. Довжина ракети – 6,2 до 8,2 метрів, маса – від 1200 до 2300 кілограм, бойова частина (головна частина, боєголовка) – від 200 до 450 кілограм (залежно від модифікації ракети). Одразу зазначимо, що вказані цифри не офіційні.

Що ж стосується системи навігації, то в російській ракеті вони такі: замість класичного TERCOM (по рельєфу місцевості) російський «Калібр» оснащений комбінованою системою управління, що включає приймач сигналів російської системи навігації ГЛОНАСС. На борту ракети також є інерціальна навігаційна система, побудована на основі акселерометрів і гіроскопів.

Так, зовні «Калібр» і «Томагавк» схожі, але внутрішня начинка…

Порівнюючи «Томагавк» і «Калібр» в плані дальності-швидкості-вантажопідйомності, дуже важко виділити щось окреме, адже характеристики обидвох ракет багато в чому співпадають. Але далеко не у всьому. На думку Юрія Радковця – віце-президента Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидата військових наук, генерала-лейтенанта запасу – основні відмінності між крилатими ракетами - всередині.

Радковець: «По-перше, це вартість ракети. Один російський «Калібр» коштує близько $6,5 млн., а середня вартість одного «Томагавка» – $1,22 млн. (Більш ніж вп’ятеро! Ред.) По-друге, точність системи наведення. Якщо ракета американського виробництва змогла влучити у шпарину замка складського приміщення, то російська навряд чи повторить цей успіх. Допустиме відхилення «Калібру» – 50 метрів. І це дуже багато. Адже якщо удар завдається по рухомому об’єкту, приміром, кораблю, то ракета просто падає у воду. По-третє, це наведення ракети на підльоті до цілі. Такими можливостями володіють лише американські «Томагавки». Тобто, коли ракету запускають, то попередньо розраховують маршрут польоту, показники заносять до системи наведення ракети, яка із заздалегідь визначеними координатами повинна знешкодити ціль. Але буває так, що в останній момент з’являється інформація про зміну місця розташування об’єкту атаки. І що в такому випадку робити? Американці придумали. За допомогою супутника на кінцевому відрізку польоту ракета може змінити траєкторію. Тобто, в режимі реального часу змінюються координати цілі. По-четверте, нові модифікації «Томагавка» дозволяють знищувати навіть заглиблені об’єкти – бункери. Наприклад, ракета з вмонтованими сенсорами (радіолокаційними, тепловізійними, інфрачервоними тощо) декілька годин літає поблизу об’єкта, уточнює його місцезнаходження і лише тоді наносить удар. Більше того, ця ракета використовує для атаки залишок власного пального. При підриві вибухової речовині пальне також вибухає, в результаті чого виникає термобаричний ефект (змінюється тиск всередині об’єкту). І нарешті останнє: навіть російські військові експерти говорять про значні технічні неполадки ракети «Калібр». Приміром, в останньому дослідженні, проведеному наприкінці 2016 року, йдеться про те, як росіяни випробовували нові модифікації крилатої ракети «Калібр». З фрегату «Адмірал Горшков» в бік науково-дослідницького ракетного центру (Архангельська область) планували запустити крилаті ракети. Але через технічні неполадки системи наведення пуски двічі відкладалися. Коли ракети нарешті запустили, то цілі вони не досягли. Тобто, низький рівень технологій виробництва «Калібр», її аеродинамічної схеми, стартових і маршрутних двигунів, систем наведення і самоконтролю тощо, не дозволяє створити крилаті ракети подібні до американських «Томагавк». І посприяв цьому розрив наукових і виробничих зв’язків з міжнародними науково-дослідницькими центрами і підприємствами, в тому числі, з українським «Південмашем»».

Підсумовуючи сказане, дозволимо собі такий висновок: справді американці «обскакали» своїх опонентів на багато років вперед. Учорашні радісні викрики росіян «…ура, мы сумели догнать пиндосов», на сьогоднішньому фоні міжнародних санкцій звучать «…ну ничего, рассеюшка еще поднимется с колен». Схоже на те, що росіянам нічого іншого не залишається, як лише плекати надію на скасування санкцій. А поки "той день" ще на настав, американці модернізують "Томагавк" до п'ятого покоління.  

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-