Уряду Гройсмана Рада віддала голосів за закони вдвічі менше, ніж “попередникам”

Уряду Гройсмана Рада віддала голосів за закони вдвічі менше, ніж “попередникам”

Дослідження
Укрінформ
Рівень підтримки парламентом законопроектів уряду Гройсмана удвічі нижчий, ніж уряду Яценюка.

На цьому наголосив генеральний директор ВГО "Комітет виборців України" Олексій Кошель, презентуючи сьогодні дослідження "Річниця уряду: чи вдалося Володимиру Гройсману налагодити співпрацю з Верховною Радою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Висновок перший, один із головних - це той, що на сьогодні лише кожен 5-ий урядовий законопроект стає законом. Тобто Верховна Рада підтримує лише 18,5% урядових законопроектів. Так, Кабінетом міністрів було внесено 261 законопроект, 50 законопроектів було прийнято в цілому і 16 - у першому читанні. Показники уряду Арсенія Яценюка були вищими. Так, рівень підтримки законопроектів уряду Яценюка становив 36,4%, що фактично вдвічі більше", - сказав Кошель.

Він акцентував на тому, що близько 19% підтримки урядових законопроектів - це вкрай низькі показники. В умовах парламентсько-президентської республіки, коли парламент формує, контролює уряд, може відправити його у відставку, рівень підтримки урядових законопроектів мав би бути близько 80%, вважає гендиректор КВУ.

За його словами, такий низький рівень підтримки пов'язаний насамперед з низькою ефективністю роботи українського парламенту.

"Якщо ми подивимось на кількість законопроектів, які стали законами у 2016 році, побачимо показник близько 160 законів. Тому природньо, що 261 законопроект, внесений урядом Гройсмана, не мав жодних перспектив для того, щоб бути прийнятими і мати високі показники. Це серйозний сигнал і для уряду, і для парламенту", - зазначив Кошель.

Для уряду, вважає він, це означає, що потрібно налагоджувати нові механізми роботи з парламентом.

"Тобто зараз законопроекти приймаються швидше у форматі проштовхування - це і останній законопроект про автономію медичних закладів, і приклад проекту закону про бюджет на 2017 рік. Але варто повертатися до тих механізмів, які пропонував Гройсман, коли був головою Верховної Ради - а власне план законодавчого забезпечення реформ, будь-який документ, який передбачить середньострокове і довгострокове планування у законотворчій діяльності на підтримку урядових законопроектів", - сказав гендиректор КВУ.

Кошель також додав: "Для парламенту це вкрай негативний показник, який укотре підкреслив надзвичайно низьку ефективність роботи Верховної Ради на сьогодні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-