Молдова розпочала процедуру екстрадиції судді Чауса

Молдова розпочала процедуру екстрадиції судді Чауса

Укрінформ
Молдавські правоохоронці отримали від України всі необхідні документи для початку процедури екстрадиції судді Миколи Чауса, який нині залишається під арештом.

Про це заявив голова антикорупційної прокуратури Молдови Віолел Морарь, повідомляє "ТСН"

"Навіть якщо нам не продовжать (арешт Чауса. - Ред.), його затримають за мандатом на арешт, виданим київським судом, він на 30 днів. Але там згідно з процедурою щодо екстрадиції його можна до 40 днів і потім продовжувати. Ми зі свого боку просимо суд у Молдові продовжити арешт. Але це ніяк не вплине на перебування Чауса в СІЗО. Тому що навіть якщо нам відмовлять, ми його затримаємо на підставі клопотання Генеральної прокуратури України. Процедура екстрадиції триває від місяця до трьох", - розповів Морарь.

У Молдові Чаус дає свідчення у справі про незаконний перетин кордону країни, а щодо інших справ його опитають тільки в Україні. Також до справи судді долучено заяву на ім'я президента Республіки Молдова про надання політичного притулку, на розгляд законом відводиться 90 днів.

Тим часом адвокат судді Юліан Балан повідомив, що Чаус відмовляється коментувати свою справу.

"Я не можу сказати, що він веселий або сумний. І не можу дати визначення, який у нього настрій. Настрій, як у людини, яка просить політичного притулку", - відповів адвокат на запитання про стан затриманого.

Як повідомлялося, в Україні суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса заочно заарештували наприкінці січня і призначили заставу в 3,7 млн грн. Його підозрюють в отриманні хабара у розмірі 150 тисяч доларів, які він ховав у слоїку.

28 лютого Чауса затримали у Молдові. Він сам прийшов у поліцію, зізнавшись у незаконному перетині кордону, згодом його передали Антикорупційній прокуратурі.

14 березня суд Молдови продовжив на 10 днів термін арешту Чауса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-