Брудні гроші Януковича для Манафорта: Лещенко показав схему

Брудні гроші Януковича для Манафорта: Лещенко показав схему

Документ
Укрінформ
Колишній президент України Віктор Янукович здійснював виплати з так званої “чорної каси” Партії регіонів на користь американського політтехнолога Пола Манафорта через фінансовий рахунок офшорної компанії у банку Киргизстану.

Про це у своїй публікації для «Української правди» пише народний депутат Сергій Лещенко.

Депутат стверджує, що йому вдалося дістати документи, що підтверджують виплати від Януковича Манафорту з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації.

Навесні 2016 року НАБУ отримало в своє розпорядження "амбарну книгу" Партії регіонів - неофіційний реєстр витрат на політичні цілі з 2007-го по 2012 рік, у тому числі підкуп депутатів, суддів, членів Центральної виборчої комісії і приватних телеканалів. Серед масиву платежів є сума у розмірі 12,7 млн дол., яка позначена як виплати особисто Полу Манафорту, нагадали в "УП".

При цьому в "амбарній книзі" немає підписів Манафорта - часто навпроти його імені стоїть прізвище маловідомого депутата Віталія Калюжного, колишнього глави комітету з міжнародних справ Верховної Ради, який відповідав за «тіньову бухгалтерію» і ведення фінансових питань. При цьому сам Манафорт заперечував порушення законів у відносинах з Януковичем.

"Документ, який потрапив у моє розпорядження, розкриває методи фінансових взаємин між Януковичем і його американським консультантом. Це договір, згідно з яким був здійснений один з двадцяти двох платежів Манафорту, що згадуються в "амбарній книзі Партії регіонів", - пише Лещенко.

За його словами, йдеться про запис від 14 жовтня 2009 року. За три місяці до виборів президента, згідно з «тіньовою бухгалтерією», Манафорту було переказано 750 тис. дол. Проте сама "амбарна книга" не містить жодних пояснень, як був здійснений платіж.

"Тепер нам вдалося закрити цю прогалину за допомогою людей, які орендували київський офіс Пола Манафорта після його від'їзду з України. Саме у цьому приміщенні був знайдений документ, що проливає світло на корупційну аферу. Відтак, для легалізації грошових взаємин між Януковичем і Манафортом був сфальсифікований документ. А сама схема має всі ознаки злочину, коли брудні гроші з української політики за підробленими документами переказувалися через рахунки офшорних компаній і зараховувалися в американські банки", - пише Лещенко.

За його словами, для переказу Манафорту 750 тис. дол. був використаний договір між компанією Davis Manafort і офшорним підприємством Neocom Systems Limited, зареєстрованим на Белізі. "При цьому гроші надійшли Манафорту не за політичні консультації, а за нібито... продаж комп'ютерного обладнання у кількості 501 одиниці на суму 750 тис. дол. Причому гроші Манафорту на його рахунок в Америці були переказані не з України і навіть не з Белізу, а з... Киргизстану», - йдеться в розслідуванні.

Тобто, згідно з документами, Манафорт займався не консультуванням Януковича, а торгівлею, причому покупцем його товарів був белізький офшор з рахунком у середньоазіатській столиці Бішкеку. Це - досить незвичайний канал для відмивання грошей, проте, за словами джерел, Киргизстан неодноразово використовувався Партією регіонів для цих цілей. Вибір на користь цієї країни був зроблений через її периферійність і нестабільне керівництво, що ускладнювало б можливі розслідування, пише Лещенко.

За його словами, використання "продажу комп'ютерів" як прикриття для переказу грошей Манафорту може пояснюватися родом занять колишнього депутата-регіонала Віталія Калюжного, який відповідав за "тіньову бухгалтерію": до обрання депутатом він працював комп'ютерником у Бориса Колєснікова.

У публікації також стверджується, що договір про нібито продаж комп'ютерів підписано самим Манафортом. У достовірності його підпису можна переконатися шляхом порівняння автографа на контракті з нечисленними розписами Манафорта, які доступні на сайті Міністерства юстиції США. Для цього потрібно подивитися в розділі декларування лобізму в інтересах іноземних клієнтів (FARA) і знайти реєстраційні документи компанії Davis Manafort.

На договорі Манафорта з офшорною компанією про міфічний "продаж комп'ютерів" також стоїть штамп з написом "Представительство * Украина * г. Киев * Девис Манафорт Интернешнл ЛЛС", відзначив Лещенко.

Компанія з таким ідентифікаційним кодом 26603457 була зареєстрована влітку 2007 року як представництво фірми "Девіс Манафорт Інтернешнл ЛЛС" у Києві по вулиці Софійській, 4, а главою компанії був зазначений політичний консультант Філл Гріффін.

Гріффін наразі є старшим радником у компанії PBN Hill+Knowlton Strategies і на сторінці LinkedIn вважає за краще замовчувати факт роботи на Манафорта, пише «УП».

З боку белізького офшору, який і виплатив Манафорту гроші згідно з «чорною бухгалтерією», вказаний якийсь Євген Касєєв. Людина з таким ім'ям і прізвищем була зареєстрована в місті Ровеньки Луганської області. Як стверджує Лещенко, він працював перукарем і директором донецької фірми "Регіональний страховий союз", яка входила в орбіту банкіра Сергія Дядечка (пов'язаний з Юрієм Іванющенком, власником банку «Союз», який був ліквідований у 2016 році за шахрайство і відмивання грошей).

Не менш одіозний і сам киргизький банк, який був задіяний у схемі. "АзіяУніверсалБанк" був оголошений банкротом у 2010 році і націоналізований. Киргизькі медіа пов'язували банк з оточенням сина поваленого президента Курманбека Бакієва Максима. За інформацією місцевої генпрокуратури, саме через АУБ було вивезено за межі Киргизстану близько 64 млн дол.

У рішенні суду в справі "АзіяУніверсалБанку» компанія Neocom Systems Limited звинувачується у використанні як маскування для купівлі іншого банку, тобто для відмивання грошей.

"Зараз, після отримання договору Манафорта, є всі підстави для відкриття кримінального розслідування як в Україні, так і в США. Оскільки «відмиті» в Киргизстані гроші надходили на рахунок Манафорта, відкритий в Wachovia Bank у штаті Вірджинія, а сама транзакція здійснювалася в американських доларах, на розслідування цієї афери поширюється юрисдикція ФБР США", - зазначається в розслідуванні.

Як стверджується в публікації, про те, що виплати Манафорту можуть являти собою бомбу уповільненої дії, знав або підозрював російський президент Володимир Путін. Восени минулого року, як сказано в досьє колишнього агента спецслужб, Путін таємно зустрічався з екс-президентом Януковичем для обговорення доказів отримання Полом Манафортом платежів від Партії регіонів. "Янукович запевнив Путіна, що не було жодних документальних слідів, які вказують на виплати Манафорту, хоча Путін сказав своєму оточенню, що він не вірить українському президенту", - сказано в звіті.

Як виявилося, Янукович обдурив свого кремлівського покровителя, відзначив автор розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-