Суд не визнав корупції у призначенні собі премій головою Одеської облради

Суд не визнав корупції у призначенні собі премій головою Одеської облради

Укрінформ
Приморський райсуд Одеси розглянув 17 березня адміністративний протокол про вчинення корупційних дій головою Одеської обласної ради Анатолієм Урбанським і визнав висунуту чиновнику підозру безпідставною.

Таке рішення ухвалив суддя Віктор Іванов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суд вважає, що голосування на сесії за себе як за голову Одеської облради, є реалізацією представницьких функцій депутатом, що не містить ознак конфлікту інтересів. Урбанський не порушив норм статті 172-7 "Кодексу України про адміністративні правопорушення", оскільки діяв згідно з вимогами закону та відповідних підзаконних актів", - зазначив Іванов.

Суд визнав необгрунтованим притягнення до адмінвідповідальності голови облради з боку правоохоронців, позицію яких обстоював у суді прокурор відділу Генеральної прокуратури Євген Марахін.

За словами Марахіна, співробітники Департаменту захисту економіки Національної поліції встановили порушення Урбанським вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, передбачених статтею 172-7 "Кодексу України про адміністративні правопорушення".

Представник прокуратури просив суд визнати чиновника винним у скоєнні правопорушення і призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однак сам Урбанський заявив у залі суду, що не порушував закону, відкинувши висунуті звинувачення, зокрема, в тому, що голосував 7 грудня 2016 року на сесії облради за встановлення собі надбавки до зарплати, а також преміювання себе й надання матеріальної допомоги.

Його адвокат Володимир Якових теж звернувся до суду з клопотанням про закриття провадження - "у зв'язку з відсутністю складу злочину і необгрунтованістю висунутих звинувачень".

Свою позицію адвокат мотивував тим, що в законі нібито чітко не прописана процедура заяви службовців представницьких органів влади про конфлікт інтересів. Тож неприпустимо притягати їх за такі порушення до відповідальності.

Схожу позицію оприлюднив в суді й свідок сторони захисту - секретар депутатської комісії з питань депутатської етики і законності облради Олег Кутателадзе, наголосивши, що "не будь-який конфлікт інтересів призводить до відповідальності. За його словами, конфлікт інтересів буде за наявності корупційної складової, а якраз таких ознак у діях підсудного, на його переконання, немає.

Як відомо, на грудневій сесії Одеської облради ухвалила рішення встановити голові облради надбавку за особливий характер роботи та інтенсивність праці у розмірі 90 відсотків посадового окладу з урахуванням доплати за ранг; щомісячну премію в розмірі 60 відсотків посадового окладу за фактично відпрацьований час; матеріальну допомогу на оздоровлення і для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати". За це рішення голосував і сам Урбанський.

Співробітники Управління захисту економіки Департаменту захисту економіки Національної поліції України кваліфікували такі дії Урбанського як вчинення корупційних дій, оскільки він головував на сесії Одеської облради при ухваленні рішення "Про встановлення надбавки, премії та матеріальної допомоги голові Одеської обласної ради VII скликання Урбанському А.І."

Як повідомлялося, в е-декларації про доходи за минулий рік голова облради Урбанський вказав на порталі Єдиного державного реєстру декларацій дохід від зайняття підприємницькою діяльністю (до обрання на посаду очолював ПАТ "Дунайсудноремент") понад 1 млн 40 тис. грн, за роботу за сумісництвом - 893 тис. грн і зарплату за основним місцем роботи - 65 тис. грн. Усього чиновник задекларував 25 млн 146 тис. грн.

Урбанський є власником квартири площею 266 кв. м, гаража площею 24 кв. м, а також «іншого нерухомого майна» площею 280 кв. метрів.

Крім того, родина голови Одеської облради володіє автопарком з чотирьох автомобілів і катером, зокрема Урбанський - автомобілями Hyundai IX35 2013 року випуску, Range Rover 2014 року випуску і прогулянковим катером 2003 року випуску. У власності його дружини - Porshe Cayanne 2011 випуску і Mercedes-Benz 2015 року випуску.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-