Російська агентура: зрадники в МВС, діти-інформатори, міномет на даху

Російська агентура: зрадники в МВС, діти-інформатори, міномет на даху

Аналітика
Укрінформ
Диверсанти - це не тільки люди зі зброєю і рюкзаками, які крадуться вночі через лінію зіткнення

Четвертий рік в Україні триває агресія РФ. Ворог використовує багатий арсенал засобів: від прямого застосування кадрових військових підрозділів і бандформувань до економічного тиску і торговельних війн. Все це нині модно називати гібридною війною. Чільне місце в цьому наборі займає і використання агентури з числа місцевих сепаратистів. При цьому тактика Кремля поступово змінюється. Якщо протягом 2014-2015 років головний наголос був на прямій військовій агресії, то останнім часом ставка робиться на розхитування загальної ситуації у країні. Протидіяти такій стратегії ворога можна лише поєднавши зусилля патріотично-налаштованої громадськості та державних силових структур. І така співпраця дає результати.

Разом з тим, ворог стає дедалі підступнішим і жорстокішим. У цих умовах все більше навантаження лягає на плечі професіоналів, зокрема, спецпідрозділу «Альфа» Служби Безпеки України, яка цими днями відзначає 25-річчя з дня створення.

Але специфіка будь-якої спецслужби вимагає накладення грифу «таємно» на більшість сфер її діяльності. Попри це, Укрінформ спробує привідкрити завісу секретності на прикладі миколаївського підрозділу Центру спеціальних операцій «Альфа». 

Наш співрозмовник – його командир Сергій Н. Прізвища його не називаємо, адже діяльність підрозділу – переважно засекречена. Ми вже зустрічалися з ним трохи більше як два роки тому. З того часу він майже не змінився – такий же стрункий і підтягнений, хіба що трошки додалося зморщок. 

ЯК БОЙОВИКИ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДІТЕЙ

Сьогодні миколаївські альфівці працюють, можна сказати, на два фронти. Від самого початку війни на сході вони перебувають в зоні АТО. Крім того, виконують покладені на них обов’язки протидії тероризму на теренах Миколаївщини. 

«У зоні АТО миколаївська «Альфа» постійно залучається до оперативно-бойових заходів. Перше відрядження у цей район відбулося ще у середині квітня 2014 року: вночі нас підняли по тривозі, і до обіду ми вже були в районі міста Ізюм Харківської області. Були моменти, коли підрозділ у повному складі перебував на Сході України», - говорить Сергій.

Звичайно, нам хотілося б дізнатися подробиці проведених в зоні АТО операцій. На жаль, більшість із них розкривати поки зарано, але, після певних роздумів, командир спецназівців все ж ділиться деталями того, що наразі можна озвучити.

Потрібно розуміти, що диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) – це не тільки люди зі зброєю і рюкзаками, які крадуться вночі через лінію зіткнення. Нерідко це раніше завербовані за різних обставин місцеві жителі, які легалізовані на нашій території. У якийсь момент ці «сплячі» групи за командою «кураторів» активізуються, щоб здійснити диверсію. 

У нинішніх умовах усім нам слід пам’ятати, що практично будь-яка людина, яка опинилася поруч за певних обставин, цікавиться дорогою до військової частини, розташуванням інфраструктурних об’єктів, може виявитися ворожим агентом. Що залишений пакунок або валіза можуть бути небезпечними. Адже деякі диверсанти намагаються проникнути на нашу територію під виглядом звичайних громадян. Для цього російські спецслужби прагнуть завербувати місцевих жителів, які часто перетинають пункти пропуску в обидва боки. У хід ідуть обіцянки матеріальних благ, залякування або шантаж.

І не варто думати, що розсадником ворожої агентури можуть бути тільки окуповані Донбас і Крим. Проросійські диверсанти можуть потрапляти до нас і з Придністровя, Білорусі або РФ. 

«Нещодавно ми затримали аналітика одного з регіональних управлінь МВС, який на флешку скопіював дані про мобілізаційну готовність цього управління: прізвища, адреси, позивні, а також схеми і бойовий розрахунок наших блок-постів. На щастя, цьому витоку інформації вдалося запобігти», - так скупо розповів наш співрозмовник про серйозну спецоперацію –викриття законспірованого агента терористів. 

Або ось іще приклад. Один із інформаторів проросійських сепаратистів повернувся з Луганська, оселився на нашій території і навіть одружився. Раз на два-три дні в телефонному режимі і через інтернет «зливав» бойовикам дані про переміщення наших військ.

Усе було організовано досить хитро – для збору інформації він використовував місцевих дітлахів. Для них це була своєрідна «гра». Вони виготовляли сувеніри та пропонували їх українським бійцям. А у тих – свої діти вдома, тому завжди поділяться припасеною для такого випадку цукеркою, парою гривень. Дітвора підбігає до машини: «Дядечку, купіть сувенір!» А коли опускається скло автомашини, вони видивляються – скільки людей, у якій формі, які шеврони, з якою зброєю і так далі. Деякі з них вже добре на цьому розуміються. Далі хлопчисько доповідає інформацію по телефону своєму «старшому», який акумулює ці дані і доводить їх до відома бойовиків. 

«Його довго не могли вирахувати, але все-таки вдалося. Однак тут виникла певна складність –чоловік завжди тримався у людних місцях, а ми не можемо допустити, щоб при затриманні постраждали мирні громадяни. І ось нарешті пощастило. Інформатор з дружиною пішли до магазину. Поряд зупинка, на ній зібралося біля 20 чоловік. Дружина зайшла по хліб, він залишився покурити. А далі – активна фаза операції, на яку пішло близько 15 секунд: підходять наші співробітники, під'їжджає машина, об'єкт закидається в авто, яке швидко зникає. Люди на зупинці нічого не встигли зрозуміти, і коли жінка вийшла з магазину і почала шукати чоловіка, їй сказали, що той просто сів у якусь машину», – згадує командир «Альфи».

При допиті інформатор розповів багато важливого. Завдяки його співпраці зі слідством було проведено кілька затримань і, врешті-решт, ліквідована досить серйозна агентурна мережа, яка діяла в цьому районі.

Зазвичай при проведенні операцій на мирній території є час на підготовку – можна подивитися карти, плани будівель і таке інше, а в зоні АТО такого часу немає, тому доводиться діяти з «чистого аркуша». Крім того, як правило, там у кожного затримуваного є, як мінімум, пістолет із гранатою. Бувають і саморобні вибухові пристрої, іноді досить потужні.

ВІД МІНОМЕТА НА ДАХУ – ДО НАБОРУ ДЛЯ ТОРТУР У СУМЦІ

Російські спецслужби і їхні «підручні» активно вдаються до різних провокацій. Так, один із бойовиків, населений пункт якого виявився в «сірій зоні», встановив на даху багатоповерхівки міномет, бо під час служби в армії був мінометником. У певний час він під'їжджав до цієї будівлі на велосипеді, піднімався нагору і відкривав вогонь: три-чотири постріли по наших позиціях, потім три-чотири по бойовиках. І їхав геть. Пропагандисти ОРДЛО і російські ЗМІ негайно піднімали шум, мовляв, ВСУ обстрілюють мирні квартали. Бойовика вдалося затримати на підконтрольній українській території.

Мінометник відразу почав усе «зливати». «Спочатку навіть закралася підозра – чи це, бува, не «деза»? Але потім з'ясувалося – він страшенно наляканий, їм там здорово «промивають мізки». Пропагандистські казки падають на благодатний «грунт», оскільки рядові бойовики часто не мають навіть середньої освіти», - констатує мій співрозмовник. 

Командир наводить приклад виконання одного з класичних завдань «Альфи» – звільнення заручників. Ця операція відбулася якраз у перерві між ротаціями в АТО. У вересні минулого року надійшла інформація про те, що на борту турецького судна, яке дрейфує у територіальних водах України, захоплено членів екіпажу. За попередніми даними, самих терористів було двоє, вони озброєні, а серед заручників – п'ятеро постраждалих. 

Уночі миколаївських «альфівців» підняли по тривозі, о п'ятій ранку вони вже були в Одесі. Всі розуміли, що становище заручників може погіршитися. У результаті рішучих дій зловмисники, незважаючи на спробу застосувати холодну зброю, були знешкоджені за лічені хвилини. До речі, вони виявилися членами іноземного екіпажу цього судна.

Не так давно знешкодили і бойовика, який прибув до Миколаєва з Донбасу. Під час обшуку в квартирі затриманого знайшли зброю, зокрема – гранатомет, який той ховав на балконі. Також у нього було вилучено набір для тортур. А далі стався курйозний випадок. «Бойовик затриманий, іде обшук, раптом стук у двері. У вічко видно, що стоять четверо рішучих молодих людей спортивної зовнішності. Відкриваємо двері – вони «з розчепіреними пальцями» починають з'ясовувати, мовляв, «хто ви такі», «чому галасуєте». Виявилося, мешканець сусідньої квартири викликав свого родича з «братвою» розібратися «що за шум». Перевірили у них документи і дали 30 секунд, щоб зникли. У «норматив» вони вклалися», – з усмішкою розповідає Сергій.

Співробітниками «Альфи» в Миколаєві була знешкоджена і ДРГ, яка, за вказівкою кураторів з Криму, готувала диверсії на важливих логістичних вузлах Миколаївщини. У неї входили брати Кокошинські й чоловік на прізвище Кутовий. Командир групи, колишній десантник, пройшов додаткову диверсійну підготовку в окупованому Криму. Звідти ж він особисто завіз вибухівку.

За задумом російських спецслужб, першою метою ДРГ був залізничний міст біля Аляуд у Миколаєві. План був такий: за допомогою стрілецької зброї усунути охорону моста, закласти вибухівку, доповісти у Крим кураторам і після «відмашки» підірвати міст разом із проїжджаючим потягом. Крім знищення інфраструктури, дана акція переслідувала ще одне завдання – посіяти паніку, адже цей міст – практично в межах міста. 

Рішення про негайне затримання бойовиків було прийнято вночі. Саме затримання відбулося блискавично: кілька машин співробітників «Альфи» в безлюдному місці заблокували автомобіль із братами Кокошинськими і Кутовим. Вони відразу ж почали давати свідчення, повністю підтвердивши факт російського кураторства і забезпечення діяльності групи. У бойовиків було вилучено пістолети з глушниками і потужні вибухові пристрої російського виробництва. Подібним озброєнням були оснащені диверсанти, які вчинили раніше кілька вибухів у Харківській області. На щастя, їхні миколаївські «колеги» були вчасно нейтралізовані. Згодом, бойовиків обміняли на наших військових. За оперативними даними, дещо пізніше ворожа ДРГ, у складі якої був один із братів Кокошинських і Кутовий, була знищена українськими воїнами в зоні АТО.

«КУЛЬБАКИНСЬКОГО ТЕРОРИСТА» СКРУТИЛИ НАШІ ПАТРІОТИ

Ворожа агентура вчинила, як мінімум, три спроби диверсій і проти наших літаків, які базуються на Кульбакинському аеродромі у Миколаєві. Всі провалилися. 

Цікаво, що одну з диверсій допомогли відвернути пильні громадяни. СБУ отримала інформацію про чергову загрозу диверсії й намагалася «вичислити» її виконавця. У цей час від патріотичної громадськості надійшло повідомлення, що невідома особа, імітуючи поломку власного автомобіля, спостерігає за нашими літаками. Патріоти самі «скрутили» терориста. Правоохоронці вилучили у нього вибухові пристрої, прилади спостереження і зв'язку, а також електронні засоби зберігання інформації. 

Працівники СБУ зазначають, що чимало їхніх успіхів стали можливими завдяки допомозі громадськості. Можливо, з початку війни на сході і був якийсь елемент недовіри. Але після того, як люди побачили результати антидиверсійної роботи, пішов цілий потік звернень. І часто це була інформація, важливість і своєчасність якої важко переоцінити.

Крім того, слід пам’ятати, що наразі з Донбасу додому нелегально повертаються люди, які воювали проти України. Тільки останнім часом три проросійські терористи на прізвища Крівіч, Кіналь і Лєбєдєв, які після участі в бойових діях на Сході України вирішили «тихо» повернутися до Миколаєва, отримали по 8 років в’язниці. Не допомогла їм і спроба «легалізуватися» за підробленими документами.

Алла Мірошниченко, Миколаїв

ФОТО надані прес-групою УСБУ в Миколаївській області

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-