У Верховному суді запевняють, що не закривали справу Іванющенка

У Верховному суді запевняють, що не закривали справу Іванющенка

Укрінформ
Верховний суд України не ухвалював рішення про закриття кримінального провадження щодо Юрія Іванющенка.

Про це йдеться у коментарі прес-служби ВСУ, опублікованому у середу на сайті суду.

"Верховний Суд України рішення щодо Іванющенка Ю.В. по суті не переглядав і, відповідно, не приймав рішення про закриття кримінального провадження щодо нього, а тому поширена з цього питання інформація не відповідає дійсності", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі зазначили, що на розгляді Судової палати у кримінальних справах ВСУ перебувала заява заступника Генерального прокурора про перегляд ВСУ ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 26 січня 2017 року та ухвали судді Апеляційного суду м. Києва від 30 червня 2016 року щодо Іванющенка на підставі неоднакового застосування судом касаційної інстанції однієї і тієї самої норми права, передбаченої КПК, що зумовило ухвалення різних за змістом судових рішень.

Під час розгляду заяви було встановлено, що суд першої інстанції задовольнив скаргу захисника в інтересах підозрюваного на бездіяльність заступника Генпрокурора та ухвалив рішення, у тому числі про зобов’язання уповноваженого у кримінальному провадженні прокурора вчинити дії щодо закриття кримінального провадження.

Це рішення було оскаржене прокурором в апеляційному порядку. Суддя апеляційної інстанції відмовив у відкритті провадження за цією скаргою, мотивуючи рішення тим, що наведена ухвала слідчого судді не підлягає оскарженню в апеляційному порядку. Далі уповноважений прокурор звернувся до ВССУ з касаційною скаргою щодо скасування ухвали апеляційного суду та призначення нового розгляду в апеляційній інстанції, обгрунтовуючи свою скаргу і тим, що ухвала слідчого судді є незаконною, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні не сплинув, досудове розслідування неодноразово зупинялося і поновлювалося. За результатами розгляду колегія суддів судової палати у кримінальних справах ВССУ залишила без зміни рішення першої і апеляційної інстанцій, а касаційну скаргу прокурора - без задоволення.

Не погодившись із рішенням судів касаційної і апеляційної інстанцій, заступник Генерального прокурора звернувся до Верховного суду з заявою про перегляд у зв’язку з неоднаковим застосування одних і тих самих норм права, передбачених ч. 2 ст. 307 та ч. 4 ст. ст. 399 КПК України, та додав для порівняння дві копії ухвал касаційної інстанції, в яких, на його думку, ті самі норми застосовані по-іншому.

"16 лютого 2017 року колегія суддів Судової палати у кримінальних справах ВСУ, заслухавши суддю-доповідача, вивчивши заяву та долучені до неї копії судових рішень, дійшла висновку про відсутність підстав для перегляду оскаржуваного судового рішення Верховним судом України у зв’язку з необгрунтованістю, оскільки порівнювані та оскаржуване заступником Генерального прокурора України рішення не містять різних правових висновків суду касаційної інстанції, в основі яких перебуває неоднакове застосування норм права", - пояснили в прес-службі ВСУ.

Як зазначається, відповідно до глави 33 КПК України питання щодо допуску справи до провадження вирішується у відсутності учасників кримінального провадження, яким є й прокурор.

Крім цього, у ВСУ звернули увагу на те, що в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні Іванющенку 29 грудня 2014 року було пред’явлено повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. З матеріалів справи, наданих органами досудового розслідування, слідчий суддя встановив бездіяльність органів досудового розслідування та прокурора протягом тривалого часу щодо проведення слідчих дій та постановлення процесуальних документів, визнавши це порушенням прав підозрюваного, якого обмежено в пересуванні, щодо рухомого та нерухомого майна якого прийнято рішення про накладення арешту.

Як відомо, Іванющенко оголошений у міжнародний розшук у зв'язку зі звинуваченням у привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах.

фото: sled.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-