План Манафорта, або Скільки голів у Януковича?

План Манафорта, або Скільки голів у Януковича?

Аналітика
Укрінформ
Яник в плані його колишнього радника щодо «замирення» на Донбасі – це лише спроба відвернути увагу від, власне, плану

Запахло 2006 роком. Тоді уже було: політичний труп на ймення Віктор Федорович Янукович несподівано і алогічно повернувся в українську політику – став депутатом, керівником найбільшої  парламентської фракції, прем’єр- міністром – і так, за чотири роки дістався щабля №1 в Україні -президентського. Всі спочатку дуже сміялися, а потім – дивувалися.

А тепер, як виявилось, йому ж, знову політичному трупу, але вже звинуваченому ще й у державні зраді, розстрілі Небесної сотні та мільярдних крадіжках - колишній глава виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт, а раніше – його власний радник, пропонував віддати в управління зруйновану війною Донеччину. Про це розповів близький співробітник Манафорта Костянтин Килимник в інтерв’ю «Радіо Свобода». Залишки Луганщини тим же планом передбачалося доручити Сергію Льовочкіну, одному з найближчих соратників Януковича, але це вже не дуже суттєво. Льовочкін, діючий український політик, народний депутат і глава фракції «Опозиційного блоку», схоже,  залучений  до цього розкладу, аби  вигідно відтіняти постать професійного політичного трупа Віктора Януковича. Але, все ж таки, головне – ростовський втікач, політик-рецидивіст, про арешт та засудження якого, принаймні на словах, мріє українське влада. Відтак, чи можлива «реінкарнація Януковича» №2? Ви в таке здатні повірити?

Є такий бородатий анекдот. Вагітна жінка ледве не щодня, вранці каже своєму чоловікові, що їй приснився страшний сон: ніби дитина у них народилася чорна і з двома головами. Всі дев’ять місяців сімейство живе у відповідному настрої. От прийшов час, чоловік привіз дружину до пологового будинку… Вранці – прибігає – і до акушерки.

- Народила?

- Народила, хлопчик…

- Чорний?!

- (зі співчуттям) Чорний…

- З двома головами?!!

- (із подивом) Ні, з однією…

- (видихає з великим полегшенням) Слава Богу!!!

Мораль для нашого випадку: людей можна підготувати до всього, що завгодно. Треба лише визначитися зі стратегією і забезпечити якість виконання запланованого. Що це означає в ракурсі нашої історії?

З Манафортом все ясно. У нього був власний інтерес в колишній Україні і залишається в нинішній Росії. Йому треба знівелювати негатив від можливого розслідування, пов’язаного з «лівими» мільйонами, що він отримав, згідно з записами в «амбарній книзі» Партії регіонів. Крім того, він посилає сигнал, що його рано ще списувати в утиль, він дуже зацікавлений у тому, щоб довести свою ефективність потенційним замовникам. І ця ефективність, точно як в наведеному анекдоті, зовсім не означає призначення саме Януковича очільником регіону, що формально залишатиметься в складі України, а де-факто ним рулитиме Москва, надійно обмеживши суверенітет київської влади до функціоналу дитячої іграшки. Треба зробити так, щоби обговорювали саме фантастичний варіант з поверненням Януковича, а не сутність самого плану, який є нічим іншим, як фіксацією поразки України у війні з Росією, і де-факто незалежну Україну знищує. Все дуже просто. Вам не подобається Янукович (чорний з двома головами), а як вам Х, той же Льовочкін, чи навіть Медведчук? Ну, чорненький, але ж голова – одна!

Давайте обговорювати план Манафорта по суті. Він є неприйнятним для України. Так, стріляти більше не будуть і «економіці ім. Ріната Ахмєтова» нічого не загрожуватиме. Якимось чином, відбудуться місцеві вибори. І, якщо об’єктивно, не є суттєво важливим чи буде на той момент Україною  встановлений контроль над державним кордоном, чи ні. Перемога, просто пристойний результат на виборах для проукраїнських сил  на Донбасі сьогодні є неможливим. Тому ключове питання донецького врегулювання «дипломатичним шляхом» - це «особливий статус», точніше, його межа в сенсі повноважень регіону, за яку незалежна Україна не має права переступати. Вийде це забезпечити - тоді й «двоголовий Янукович» не такий вже й страшний.

Сергій Тихий, Київ.

Перше фото:  Reuters, Maxim Shemetov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-