Єгор Божок, в.о. глави Місії України при НАТО
Безпека України та безпека НАТО невід'ємно пов'язані
17.02.2017 09:00

- Абсолютно - ні. Навпаки, я вважаю, що відповідна допомога буде нарощуватися і надалі. Адже це не просто допомога Україні. Це допомога державі, яка стоїть на передовій захисту основоположних цінностей Альянсу.

Допомагаючи захищатися Україні, НАТО посилює власну оборону. Безпеку і оборону України не можна відділяти від безпеки НАТО, вони є взаємопов'язані. Зміцнення безпеки нашої держави є елементом нарощування передової оборони Альянсу, інвестицією у його власну безпеку. Україна є форпостом. Втративши Україну, НАТО опиниться перед суттєво більшою загрозою на своїх кордонах.

Звичайно, слід розуміти, що перехідний період в США, як ключового союзника, несе певну турбулентність і в НАТО. Росія чітко використала цей період, щоб надалі просувати свої агресивні наміри проти України. Політичні диверсанти Кремля й надалі намагаються дискредитувати українське керівництво, процес реформ.

Але в НАТО чітко підтверджують непорушність політики підтримки України в умовах протистояння російській агресії. Це неухильна і одностайна позиція усіх 28-и союзників.

ЯК РОСІЙСЬКІ ПРОВОКАТОРИ ЗМІЦНЮЮТЬ ДОВІРУ МІЖ УКРАЇНОЮ І НАТО

- Ми дуже багато говоримо про допомогу Україні з боку НАТО. Але враховуючи значний набутий бойовий досвід, протистояння розв'язаній Росією гібридній війні, що може дати держава союзникам, яким досвідом поділитися, яку додану вартість може запропонувати з метою зміцнення обороноздатності самого Альянсу?

- Україна на регулярних засадах ділиться досвідом, набутим під час гідридної війни з Росією. Йдеться про усі виміри: військовий, політичний, економічний, енергетичний, пропагандистський.

Упродовж найближчого часу ключовим питанням порядку денного нашого інформаційного обміну щодо засобів протидії гібридній війні буде безпекова ситуація у регіоні Чорного моря, включаючи окупований Крим.

Ми відкриті до постійного, всебічного обміну інформацією про методи та засоби ведення російської гібридної війни. В Альянсі нам дуже вдячні за це. Адже ця інформація є цінною з точки зору адаптації підходів, практик і стандартів НАТО до умов реальної війни, з якою ця організація не стикалася з часів холодної війни.

- Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час свого нещодавнього відвідування штаб-квартири НАТО запросив Північноатлантичну раду Альянсу відвідати цього року Україну. Які питання Київ планує порушити під час цього виїзного засідання?

 - Цього року ми відзначаємо 20-у річницю підписання Хартії про особливе партнерство Україна-НАТО. Буде символічно, якщо Північноатлантична рада здійснить візит в Україну, щоб чітко продемонструвати відданість партнерству з Україною та солідарність із нашою державою.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-