Христя Фріланд - «наша людина» в уряді Канади

Христя Фріланд - «наша людина» в уряді Канади

Укрінформ
Новий міністр закордонних справ має найбільші серед зарубіжних колег зв’язки з українською елітою

Нового міністра закордонних справ Канади Христю Фріланд в один голос описують як хорошого друга України. Мабуть, у світі ще не було міністра закордонних справ із такою кількістю зв’язків в українському бомонді. А до того ж, вона кілька років була модератором дискусій сильних світу цього  на ялтинських форумах YES (Ялтинська європейська стратегія), які щорічно організовує Віктор Пінчук.  

Примітно, що Фріланд починала свою журналістську кар'єру саме в Україні  - як стрингер таких потужних медійних брендів як  Financial Times, The Washington Post і The Economist. У інтерв’ю журналу «Pink» Фріланд розповіла, що саме поїздка до Києва весною 1991 року викликала в неї пристрасть до журналістської роботи: розпад Радянського Союзу надав і матеріал, і натхнення, щоб присвячувати журналістиці повний робочий день. Журналістика, Христині Фріланд, як кажуть, пішла. Згодом вона обіймала посаду керуючого директора Financial Times у США, була заступником редактора канадської газети Globe and Mail.

А потім, як і у багатьох журналістів, почалася політика. У канадський парламент її обрали 25 листопада 2013. У листопаді 2015 року Фріланд вперше стала міністром – очолила міністерство міжнародної торгівлі Канади. Саме за пані Фріланд-міністра було завершено процес підписання угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою в липні 2016 року.

Освіта Христі Фріланд має доволі опосередкований стосунок до того, чим вона нині займається. Вона отримала ступінь бакалавра мистецтв з російської історії та літератури в Гарвардському університеті і в 1993 році ступінь магістра досліджень зі славістики в коледжі Святого Антонія в Оксфордському університеті.

48-річна Христина Фріланд – донька адвокатів Дональда Фріланда і Галини Хом'як-Фріланд (1946–2007), українки за походженням, яка народилася в німецькому таборі для переміщених осіб у родині українців Михайла і Олександри Хом’як.

Фріланд одружена з Гремом Боулі, британським письменником і репортером The New York Times, і має трьох дітей – двох дівчаток і хлопчика, яким дали українські імена – Наталка, Галя та Іван. З ними вона спілкується українською, а також, окрім англійської, знає французьку, польську, італійську та російську мови. 

Христя Фріланд шанує українські традиції і 8-го січня розповіла у Twitter, що колядувала з родичами та друзями на православне Різдво.

На її призначення очільницею МЗС Канади одразу ж тепло відреагували в соцмережах:

«Великий друг України», - написала про Фріланд експерт аналітичного центру Hudson Institute Ганна Тобурн.

 «Ого! Один із найкращих журналістів стає міністром закордонних справ», - пише у твітері американська журналістка Юлія Йоффе.

«Уявляю собі перші переговори міністрів закордонних справ двох держав, які ведуться українською мовою!» – написав наш глава МЗС Павло Клімкін.

Тепер Росія перегляне санкції проти Фріланд

Укрінформ писав раніше, що Фріланд виступає за розширення санкцій проти РФ. Відповідно через це з 24 березня 2014 року їй заборонений в'їзд до Росії разом із 12-ма іншими канадійцями, серед яких 8 депутатів та президент Конгресу українців Канади Павло Грод.

На російському ресурсі «РИА Новости» призначення Христини Фріланд головою МЗС уже прокоментували – швидше за все її виключать з російських санкційних списків, якщо між Москвою і Оттавою покращаться відносини. Колишній заступник генерального секретаря ООН Сергій Орджонікідзе заявив у «РИА Новости»:

«Таких випадків не було. Я принаймні не пригадую. Але все буде залежати від двосторонніх відносин. Якщо відносини РФ і Канади будуть поліпшуватися, то санкції з неї буде знято. Всі ці списки - річ не вічна, це ж не закон. Якщо будуть поліпшення відносин, якщо буде плануватися візит в РФ, то, звичайно, санкції знімуть, якщо не буде поліпшення відносин, то вона і не приїде».

Наша людина в Північно-Атлантичному альянсі

Укрінформ звернувся до політологів, аби поцікавитися, чи доводилося їм зустрічатися з новою главою МЗС та що вони думають про її призначення.

Володимир Фесенко, політолог

«Це ознака того, що в Канаді українському питанню надають пріоритетне значення»

Мені доводилося стикатися з нею, бачив її в роботі на форумах, інших заходах. Христя Фріланд користується великою повагою в Канаді, де відзначають її професіоналізм і відповідальність. Вона, на мій погляд, доклалася досить серйозно до угоди про підготовку зони вільної торгівлі між Канадою і Україною і до зміцнення цих дружніх стосунків. Думаю, що таку ж роль відіграватиме і на новій посаді. Канада є членом великої сімки, і вона є найбільш активним дружнім для нас партнером. Так, є безумовно США і Британія, які нас активно підтримують. Але Канада нас підтримує і політично, і економічно. Як приклад, вона допомагала і матеріально, постачаючи зимову форму для амуніції з початком конфлікту на Донбасі.

Вона дуже добре знає Україну і сучасні її реалії. Україна для неї як друга батьківщина, до якої вона ставиться дуже емоційно і це теж є запорукою її активної роботи на зміцнення дружніх українсько-канадських стосунків. Це в позитивному сенсі наша людина в уряді Канади. Це ознака того, що в Канаді українському питанню надають пріоритетне значення.

Вадим Карасьов, політолог

«Це дуже важливий і знаковий для нас лобіст, не тільки в Канаді, а і в Північно-Атлантичному альянсі»

Особисто не знайомий з нею, але знаю її по участі у форумах YES, організованих Пінчуком. Вона добре знає Україну і має стратегічне бачення місця України у світі. Це добрий знак, коли МЗС однієї з ключових країн північно-атлантичної спільноти очолюватиме етнічна українка Христя Фріланд. Тому це дуже важливий і знаковий для нас лобіст, не тільки в Канаді, а і в Північно-Атлантичному альянсі.

Знаючи добре внутрішні елітні конфігурації України, вона зможе більш ефективно вибудовувати відносини стратегічного партнерства між Заходом в цілому і Україною. Те, що Фріланд добре знає Пінчука – це ні про що не свідчить. Лише її участь в різного роду ланчах означає, що вона добре розуміється на проблематиці сучасної України і політики євроінтеграції, яку проводить Україна. До того ж вона журналіст, а іноді медійник може краще розуміти як реалізовувати зовнішньополітичні рішення, аніж класичний дипломат.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-