Чи згадає Україна Байдена «незлим тихим словом»

Чи згадає Україна Байдена «незлим тихим словом»

Укрінформ
Буквально в останні дні своєї каденції віце-президент США Джо Байден збирається до Києва. Чим можна пояснити таку до нас увагу?

Віце-президент США Джо Байден планує відвідати Україну 15 січня. Достатньо несподівана новина. Здавалося б, у віце-президента найпотужнішої держави світу за п’ять днів до закінчення своїх владних повноважень напевне мають бути справи важливіші, ніж українські. Однак, виявляється, Джо Байден вважає інакше – що українські справи достатньо для нього важливі, причому настільки, що потребують його особистої присутності у Києві.

Звісно, конкретних завдань, які хоче вирішити Джо Байден у Києві 15 січня, ми не знаємо. Є лише версії, про частину яких говорять далі опитані нами експерти. Можемо лише констатувати очевидне: після Майдану значення України і пов’язаних з нею проблем різко підвищилося у зовнішній політиці США. Ми тепер об’єктивно є важливою для США країною, точніше – об’єктом зовнішньої політики США. А Джо Байден увесь цей час був в адміністрації Барака Обами головним відповідальним (куратором) політики щодо України, і йому завжди знайдеться, що важливого треба обговорити з українськими лідерами. Кілька разів Байден відвідував нашу країну, і не раз говорив, що українські справи займають вагому частину його робочого часу. У листопаді 2015 року, виступаючи у Верховній Раді, навіть напівжартома процитував на свою адресу Шевченкові рядки «і мене в сім'ї великій, в сім'ї вольній, новій, не забудьте пом'янути незлим тихим словом».

Отже, запитання Укрінформу: чому в останній тиждень своєї каденції віце-президент США Джо Байден приїжджає в Україну?

Віктор Небоженко, політолог

«Байден готується до можливого розгляду у Конгресі США питання про ефективність допомоги Україні»

Дональд Трамп сказав, що робитиме ревізію інвестицій в безпеку і демократію в Україні. За 8 років адміністрація США закривала очі на нашу корупцію, і давала великі гроші через МВФ та різноманітні фонди. І все це кудись щезло.

Трамп, як новий директор підприємства під назвою США, хоче дізнатися – куди пішли ці гроші. Байден може потрапити під розгляд у конгресі США питання про ефективність допомоги Україні, і тоді його запитають, куди в Україні пішли гроші американських платників податків? Швидше за все, Байден вирішує саме це питання. Тільки цим можна пояснити його нагальний інтерес до України, а не до якої-небудь іншої країни.

Вадим Карасьов, політолог

«В адміністрації Обами ще є час, щоб вплинути на МВФ з приводу траншу в 1 млрд. доларів»

По-перше, тут є особистісні мотиви. Можливо, Байден їде із заспокійливим візитом з приводу початку роботи нової американської адміністрації, аби дати Україні нові настанови, перестороги й рецепти – як діяти в тій чи іншій ситуації, і побажати, щоб українська влада продовжувала витримувати свою стратегічну лінію. В Україні можуть перебільшувати дії Трампа, особливо в сенсі угоди з Російською Федерацією з якимись новими акцентами на адресу НАТО.

По-друге, це фінансові питання, пов’язані з МВФ. В адміністрації Обами ще є час, щоб вплинути на МВФ з приводу траншу в 1 млрд доларів, який Україна мала отримати ще в грудні. Не виключено, що Байден може привезти нам радісну звістку.

По-третє, у пана віце-президента тут є і діловий інтерес, а у екс-віце-президента тим паче. Тут, у компанії сланцевого газу Burisma, свого часу працював його син. Можливо, закулісна частина візиту може бути пов’язана, з тим, щоб екс-віце-президенту і його родині з боку української влади були гарантовані якісь бізнесові позиції».

Володимир Фесенко, політолог

«В американській політичній традиції прийнято робити такі прощальні візити, які мають символічне значення»

Я б не дивувався такому візиту, оскільки Байден був ключовою фігурою адміністрації президента Обами, він займався Україною, був на зв’язку з президентом Порошенком, кілька разів відвідував Україну. В мотивах цього прощального візиту я б виділив дві сторони.

Перша -  наприкінці діяльності адміністрації Обами нагадати Україні, що про неї не забули, і що вона залишається на порядку денному американського керівництва. Це також і нагадування адміністрації Трампа, що про Україну не варто забувати. Тим паче, що в американській політичній традиції прийнято робити такі прощальні візити, які мають символічне значення.

Друга - Байден прикипів певною мірою до України, тому він і приїжджає до нас в останній тиждень своєї роботи. Думаю, що Байден, вагому частку роботи якого займало саме українське питання, вирішив емоційно, психологічно і особисто  нагадати про своє особливе ставлення до нас. Не виключено, що він і в подальшій кар’єрі буде нашим другом у США. Але й Україна теж причарувала Байдена, і тому важливо й на майбутнє притягувати зарубіжних політиків і робити їх нашими друзями. Для нас дуже важливо, що такий важковаговик як Джо Байден має особливе ставлення до України і не забуде про нас після завершення своєї каденції.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-