Українські депутати хочуть стати найдорожчими в Європі

Українські депутати хочуть стати найдорожчими в Європі

Аналітика
Укрінформ
Це у співвідношенні з середньою зарплатою по країні.  Український коефіціент – 7. В ЄС лідирує Італія з якимись 4,5... 

Народні депутати, що сукупно задекларували 7,4 млрд. грн, а в середньому, за оцінками відомого економіста Андрія Геруса,  по 30,4 млн грн. готівки «на носа», збираються переглянути свої зарплати. Нинішні 17 тисяч гривень для рядового депутата народних обранців не влаштовують. Попередній «раунд» підвищення, який депутати-мільйонери спробували здійснити в акурат перед оголошенням результатів е-декларування, не вдався – громадськість запротестувала. Того разу йшлося про двократне збільшення. Наразі побажання дещо скромніші – хочуть накинути якихось 8-10 тисяч. В порядку денному 5-ої сесії, що завершилася, не дарма з’явилася відповідна постанова. На голосування вона не потрапила, але залишається в реєстрі документів, готових до розгляду.

Як у депутата росла його зарплата

Скандальна постанова, згідно якої у жовтні українські депутати підвищили власні зарплати приблизно вдвічі, після оприлюднення результатів е-декларування збурила народ. Українцям не сподобалося, що зарплата рядового депутата зафіксована на рівні 25-ти мінімальних зарплат в Україні, і на той момент становила більш ніж 36 тис. грн. Спікер парламенту Андрій Парубій, тамуючи народний гнів, мусив дати задню. Буквально за тиждень ініціатива була відмінена.

Скандал ущух, і депутати вирішили – час повернутися до «соромного» питання. Але тепер з врахуванням прийнятого бюджету пропонується  прив’язати заробітну плату нардепів до прожиткового мінімуму: 20 «мінімумів» – спікеру, 18 – заступнику спікера, 16 – рядовому депутату. Відповідна постанова включена в порядок денний нинішньої сесії. Якщо народні обранці встигнуть за неї проголосувати сьогодні - в останній пленарний день цього року, то динаміка росту депутатських зарплат в Україні буде виглядати наступним чином: 6 400 грн – 17 650 грн – 26 000 грн…

І тоді за рівнем співвідношення до середньої зарплати український парламент зможе перегнати лідерів - італійців, у яких найвищий коефіцієнт «віддаленості від народу» серед країн Європи. Не рахуючи, звісно, Росії, у якої цей коефіцієнт по європейським міркам просто «зашкалює».

Грошовиті лідери

Зарплата парламентарів у всіх країнах ЄС зазвичай, перевищує середню зарплату в економіці - депутати в усіх країнах ЄС отримують більше, аніж середні заробітки громадян. Загалом коефіцієнт перевищення становить від 1,2 (Іспанія, Мальта) до 4,5 (Італія). В Росії - 11,9.

За підрахунками VoxUkraine услід за Італією «найкращий» результат  демонструють прибалтійські країни. Зокрема, Литва та Естонія, в яких зарплата депутатів (без врахування додаткових виплат на покриття витрат) перевищує середню зарплату у 4,3 та 3,8 рази  відповідно (див. «Коефіцієнти депутатських зарплат»).

* розрахунок коефіцієнту в Україні був здійснений на основі Постанови ВР від 20 жовтня 2016 року, яка передбачала підвищення зарплати, але незабаром була змінена

У кількісному відношенні депутати італійського парламенту отримують найбільше в Європі – $15 тис. У Сербії офіційні заробітки депутатів найскромніші в ЄС - $1 тис.(див. «Зарплати євродепутатів»).

Зарплата дещо покращує життя, але не рятує від корупції

 «Цікаво, що парламентарі самостійно приймають рішення щодо розміру своєї зарплати в 17 із 27 парламентів ЄС. Проте в 10 із цих країн депутати обмежені певними показниками», - пояснює Ростислав Аверчук, експерт VoxUkraine.

Наприклад, в Німеччині, за його словами, зарплата депутатів прив’язана до зарплати державних службовців високого рівня, а в Болгарії не може перевищувати середню зарплату в економіці більш як втричі. В Австрії щорічне підвищення зарплат депутатів не може перевищувати темпів інфляції.

«Питання зарплати парламентарів та інших політиків викликає дискусії у багатьох країнах, і немає єдиного погляду на те, який її розмір був би оптимальним», - каже експерт. Наприклад, в Італії, високі депутатські зарплат привели до того, що професія політика стала надзвичайно прибутковою (майже, як в Україні – Ред.). У 1948-2006 р.р. зарплата італійських депутатів зростала в середньому на 9,9% щорічно, в той час як економіка - лише на 3,2%.

Вища оплата праці або можливість додаткової діяльності підвищує ефективність політиків в дуже різних політичних системах, стверджує експерт. Тому не слід відкидати необхідності вищої заробітної плати політиків в Україні. «Оприлюднення е-декларацій державних службовців якраз підкреслило необхідність оновлення політичних кіл в Україні, допомогти якому може конкурентна оплата праці політиків та чиновників», - резюмував Ростислав Аверчук.

Правда, науково доведеного прямого зв’язку між рівнем зарплати та корупцією серед депутатів не існує. Знову ж таки, повертаючись до Італії. В цій країні найвищі серед країн південної Європи депутатські зарплати, однак й рівень корупції у публічному секторі, за даними Transparency International, у рази перевищує аналогічний рівень у країнах-сусідах.

Оксана Поліщук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-