Адвокати Небесної сотні пояснили, навіщо їм свідок-Янукович

Адвокати Небесної сотні пояснили, навіщо їм свідок-Янукович

Укрінформ
Екс-президент Віктор Янукович є підозрюваним по епізоду про вбивства 48 людей 20 лютого 2014 року у Києві під час Майдану, але не у "справі беркутівців", а в іншому провадженні, тож в даному випадку допитати його можна лише як свідка.

Про це йдеться у спільній заяві адвокатів родин Небесної сотні, яку оприлюднено на сторінці Адвокатської дорадчої групи у Facebook.

"Обвинувачення п’ятьом беркутівцям у вбивствах 48 людей 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській вже розглядаються Святошинським райсудом. У цьому процесі саме в цьому суді не може вже бути інших обвинувачених. Безпосередньо сам Янукович є підозрюваним по цьому ж епізоду в іншому провадженні. Навіть якщо завтра він з’явиться в Україні, у процесі проти п’ятьох беркутівців він не зможе бути обвинуваченим, інакше доведеться розглядати справу спочатку. Тому допитати його саме в цьому процесі можна лише як свідка", - пояснили адвокати. 

Правозахисники нагадали, що згідно КПК України, свідок має дати вільні покази, після чого відповісти на запитання захисників, обвинувачених, прокурорів, потерпілих, їх представників і суду.

"Свідок несе кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивих показів та відмову від дачі показів. Відмовитись відповідати на питання можна виключно на підставі ст.63 Конституції - тобто на запитання щодо себе і близьких родичів. Зрив допиту стороною захисту чи свідка після "вільних" показів є фактично відмовою від надання показів. Зрив допиту свідком чи стороною РФ - із різних "технічних" чи "організаційних" причин - буде розцінюватись так само", - цитує заяву Українська правда.

У заяві підкреслено, що суд ще минулого засідання продовжив термін тримання під вартою усім обвинуваченим "беркутівцям" на два місяці, тож заяви активістів, що підозрюваних планувати відпустити не відповідає дійсності. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-