Президент Естонії назвала підтримку Україну важливим завданням

Президент Естонії назвала підтримку Україну важливим завданням

Укрінформ
Естонія вважає важливим завданням підтримати Україну і буде це робити як на двосторонньому рівні, так і під час наступного, в другій половині 2017 року, президентства в Євросоюзі.

Про це новий президент Естонії Керсті Кальюлайд заявила в коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН.

"Що ми можемо зробити разом з нашими партнерами в Європі для просування (процесу реформ - ред.) в Україні? В першу чергу, я вважаю, потрібно знайти, нарешті, рішення щодо укладення договору про асоціацію", - сказала Кальюлайд.

Вона вважає за неможливе допустити, щоб країни, які так багато зробили, виконуючи вимоги ЄС, розчарувалися в Євросоюзі. "Ми не повинні розчаровувати тих, хто знаходиться у більш слабкій позиції, ми повинні прийняти відповідальність за них, поважати демократичний рух у цих країнах. Це моє послання для України і для Європи", - сказала президент.

Говорячи про двосторонній рівень роботи, вона згадала естонських експертів, які можуть і сприяють Україні, наприклад у питаннях державного устрою. Глава Естонії похвально висловилася про введення е-декларування, назвавши його "ефективним" і привітавши Україну з цим кроком.

При цьому президент Естонії закликала завжди пам'ятати про те, що не слід "патронувати Україну і її громадян", які самі повинні модернізувати країну, повинні її міняти. "Наше завдання - підтримати, а не намагатися повчати, як потрібно робити. Це дуже важливо в двосторонніх і багатосторонніх відносинах", - підкреслила Кальюлайд.

Вона додала, що в ЄС постійно ведуться дебати про те, що потрібно зробити, щоб наблизити мир в Україні, оскільки без миру важко говорити про розвиток країни. "Як розвивати країну, коли країна знаходиться у стані війни? Потрібно докласти всіх сил для реалізації Мінських угод, оскільки ми не зможемо досягти прогресу, намагаючись ігнорувати "Мінськ", - говорить політик. Економічні санкції проти тих, хто не дотримується міжнародних правил, вона вважає правильною стратегією.

В цілому під час свого президентства в ЄС Естонія має намір приділити більше уваги темі "Східного партнерства", не дати ідеї провалитися, ближче привести ці країни до Європи, до європейських цінностей, заохотити їх до продовження реформ. "Кожного разу, коли ми бачимо позитивний розвиток у напрямі розбудови держави, боротьби з корупцією, ми повинні це визнати і запропонувати більше", - вважає Керсті Кальюлайд.

Вона також повідомила, що Президент Порошенко невдовзі здійснить візит в Естонію.

Кальюлайд почала свій візит у ФРН. У п'ятницю передбачені її переговори з федеральним президентом Йоахімом Гауком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-