Ситник каже, що політики

Ситник каже, що політики "пхають палиці в колеса" Антикорупційного суду

Укрінформ
Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник вважає, що представники українського політикуму заважають всіма способами створенню Антикорупційного суду.

Про це він сказав в інтерв'ю, яке опубліковано на сайті НАБУ.

"Сама концепція Антикорупційного суду закладена в діючому законодавстві. Але, для того, щоб почати його створювати, потрібно прийняти відповідний законопроект. В мене складається відчуття, що єдності в цьому питанні нема. Навіть більше скажу... Я вважаю, що більшість українського політикуму не хоче створювати Антикорупційний суд", - сказав Ситник.

Він пояснив, що НАБУ вже передало до суду майже сорок справ. Однак, при розгляді цих справ в судах є реальні проблеми. Наприклад, в суді не можуть сформувати "трійку" для того, щоб розглядати справу (підслідні НАБУ справи повинні розглядатися "трійкою" суддів, які мають не менше п'яти років стажу). І закінчуючи суб'єктивними проблемами, коли на суд вчиняється явний тиск для прийняття рішень, які не входять в площину закону. "Тому ми наполягаємо на створенні Антикорупційного суду", - наголосив Ситник. 

Він зауважив, що поняття Антикорупційного суду в законодавстві закладене. "І це дає нам надію, що, можливо, цей проект буде реалізований. Антикорупційний суд – це якраз і буде спеціалізований суд. Чи це буде окрема установа, чи окрема палата - не принципове питання. Принциповим є порядок призначення і добору суддів до цих судів, порядок їхньої роботи, забезпечення їхньої безпеки і оплати праці". 

Ситник зауважив, що йому цікава пропозиція Єгора Соболєва щодо запрошення іноземних фахівців у склад цих судів. "Мені здається, це – останній серйозний виклик, який стоїть перед Україною. Саме судова реформа. І якщо з цим викликом Україна впорається, то можна буде вважати, що ми пройшли точку неповернення у проведенні реформ", - підкреслив керівник НАБУ.

На його думку, наразі прикладів позитивних реформ в антикорупційній сфері є лише два – це патрульна поліція і НАБУ. "Більше прикладів ми, на жаль, не бачимо. І тому зараз точку неповернення, на мою думку, не пройдено", - сказав Ситник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-