Рада зробила крок до заборони антиукраїнських книг

Рада зробила крок до заборони антиукраїнських книг

Укрінформ
Народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту.

За відповідне рішення проголосували 250 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроектом 5114 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», зокрема, планується встановити, що видавнича продукція, яка має походження (виготовлена) та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території, може бути ввезена до України та розповсюджена на території нашої держави лише за умови наявності дозволу.

Водночас законодавець планує визначити, що без дозволу може бути ввезена видавнича продукція, яка знаходиться в ручній поклажі громадян або супроводженому багажі загальною кількістю не більше 10 примірників.

Проект закону передбачає, що відповідні дозволи видаватиме спеціальний уповноважений орган, проте аналіз та оцінку видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України, здійснюватиме експертна рада такого органу, сформована з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, психіатрів, фахівців у галузі інформації.

Відповідно до норм законопроекту видача або надання відмови у видачі дозволу на ввезення видавничої продукції здійснюватиметься безоплатно протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви та необхідних документів.

У випадку розповсюдження зазначеної видавничої продукції без дозволів, до порушників застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції у формі накладення штрафу в розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.

Як зауважив, виступаючи з трибуни парламенту, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, основна мета проекту нормативно-правового акта - заборонити ввезення до нашої держави друкованої продукції антиукраїнського змісту, яка пропагує силові структури Росії, зазіхає на територіальну цілісність і державний суверенітет України.

"Необхідність підготовки цього законопроекту продиктована загрозою національній безпеці України з боку Росії через ведення проти нашої країни інформаційно-психологічної війни, складовою якою є поширення в Україні друкованої продукції антиукраїнського змісту", - підкреслив урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-