"Нормандська четвірка", можливо, збирається востаннє - Безсмертний

Укрінформ
Хорошим результатом переговорів у Берліні за участю глав держав у Нормандському форматі буде вже те, що сторони обміняються думками та домовляться про продовження дискусії. З іншого боку, сьогоднішня зустріч може стати останньою для Нормандської четвірки в нинішньому форматі, або й взагалі останньою в рамках Нормандського формату.

Про це заявив у середу в ефірі 112-го каналу екс-представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) по Донбасу Роман Безсмертний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ситуація дуже складна. Більше того, можна говорити про те, що може трапитися так, що це  - остання зустріч Нормандської четвірки в нинішньому форматі, а може трапитися так, що це взагалі остання зустріч Нормандської четвірки, - заявив він. 

За словами політика, зроблені напередодні заяви з боку учасників переговорів свідчать по те, що кожна з сторін їде в Берлін з дещо різними позиціями і підходами. "І це при тому, що ми ще не чули ніде озвученого "меню" на цю зустріч з боку Кремля. А це означає, що буде добре, якщо зустріч завершиться тезою про те, що сторони обмінялися думками і домовилися продовжити дискусію", - додав Безсмертний.

Він вказав на те, що окрім українського питання, в цей же день лідери Франції, Німеччини та РФ мають обговорити ще і конфлікт у Сирії. І з огляду на такий насичений порядок денний і велику кількість проблем, результатом зустрічі може бути наступне: "Добре, що за цей рік, що минає, взагалі Нормандська четвірка зустрілася. Добре, що вони зараз протестують усе, що відбулося і на що треба звернути увагу. І дай Боже, щоб вони сформували завдання на найближчий час, що треба робити в рамках Тристоронньої контактної групи і підгруп у Мінському процесі". 

Екс-представник у ТКГ вважає, що домінувати на переговорах у Берліні буде сирійська тема, яка, втім, має зіграти на користь України: "Тема Сирії емоційно буде домінувати тому, що на сьогоднішній день і для Франції, і для Німеччини є шоком те, що відбулося в Алеппо. А це означає, що ця емоція фактично розвернула і канцлера Меркель і президента Олланда в дискусіях, які ведуться в рамках Нормандського формату на користь України. І на цей момент треба звернути увагу".

На його переконання, саме у сукупності із сирійськими заявами Олланда слід розглядати і останнє висловлювання глави МЗС Франції щодо України про "статус Донбаса та календар виборів". "І тому я би просив сприймати тези, які були озвучені міністром закордонних справ Франції Еро, разом із заявами президента Олланда щодо необхідності притягнення до відповідальності тих, хто приймав рішення про бомбардування Алеппо і притягнення цих політиків до відповідальності", - зазначив Безсмертний. 

Він також підкреслив, що саме консолідована позиція країн Заходу, де через російські військові дії у Сирії почало складатися таке собі "євроатлантичне антикремлівське об'єднання", і змусила президента РФ Володимира Путіна приїхати на переговори у Париж. 

"Якщо проаналізувати останні 3 доби і заяви керівництва Німеччини, Франції, США і Великої Британії, то ситуація виглядала так, що по суті складається таке євроатлантичне антикремлівське об'єднання. При цьому, в один голос і Париж, і Вашингтон і Лондон говорили про притягнення до відповідальності і необхідні кроки щодо тих дій, які вчинила РФ у Сирії. Очевидно, що Кремль за цей час вперше зреагував на таку консолідовану позицію. І Путіну, очевидно, не було куди діватися, аніж їхати для розмови", - заявив Безсмертний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-