Вадим Троян, перший заступник голови Національної поліції України
Заїжджий кримінал в Україні – один з методів гібридної війни Кремля
18.10.2016 18:04

- 22 вбивства, починаючи з січня, 67 розбоїв. Один з розбійних нападів скоєно у Київській області на будинок судді. Йому різали ноги, катували, били дружину у нього на очах, щоб він віддав все, що у нього є. Як виявилося, члени цієї групи теж вийшли за "законом Савченко". Ми їх взяли.

Приклад по Кіровоградській області. Виходить ґвалтівник, який колись зґвалтував, пограбував, а потім убив дівчинку. Десь у квітні дізнаємося, що в області дві дитини пропало, у результаті розшукових заходів знайшли труп однієї, а потім і другої... Потім знайшли лігва, які робив маніяк. Ми довели, що він вчинив точно три вбивства. Ми його затримали, і зараз він знову в тюрмі сидить.

Ось така ситуація з «законом Савченко», як кажуть, дурна голова ногам спокою не дає. Адже це не просто складнощі у роботі поліції, це життя людей! У нас не хочуть посилити законодавство щодо покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини, проте приймають поспішні рішення у вигляді «закону Савченко», який впливає на долі всіх інших громадян країни.

- А що вам з цього приводу відповідають народні обранці? Ви з ними говорили про це?

- Кажуть, закон потрібно змінювати, ми тепер зрозуміли, який результат він дає. Я їм кажу прямо: розумієте, у мене оперативників по всій країні 15 тисяч осіб. А ви мені, фігурально висловлюючись, дали під них майже 50-тисячну армію потенційних злочинців. От спасибі, тепер мені буде чим зайнятися, у мене ж до цього не було злочинців у країні!..

Переконаний - «закон Савченко» потрібно взагалі скасувати. Треба не випускати, а створювати у СІЗО нормальні умови, як у розвинених країнах!

Я розумію саму ідею авторів цього закону. Багато у нас заарештованих було, які під час слідства провели дуже багато часу в СІЗО, в неприпустимих умовах, особливо до 2012 року - за старим КПК, і законодавці намагалися ім'ям Надії Савченко якось полегшити їхню долю. Але, коли приймається таке рішення заради однієї людини або двох, або навіть кількох сотень, а випускається 10 тисяч злочинців, я вважаю, це неправильно. До слова скажу, «закон Савченко» навіть не обговорювався з МВС. Я переконаний, що цей закон потрібно взагалі скасувати. Він може застосовуватися лише тоді, коли у нас пройдуть реформи судової системи та прокуратури. Треба не випускати, а створювати у СІЗО нормальні умови, як у розвинених країнах!

- А «злодіями у законі», які перебувають в Україні, хто може керувати ззовні?

- Це Росія, однозначно. Це один з головних інструментів контрабанди та всього іншого: зброя, наркотики, проституція. А ще через них працює агентура і здійснюється політичний вплив на конкурентів.

У Росії вже давно створено спеціальний департамент у ФСБ, який ними опікується. Всі злодії коронуються з дозволу ФСБ і на території Росії. Це давно не секрет.

Злодіїв у законі більше 300 в світі. Координація системи вибудувана ще з часів Сталіна. Це ж не жарт, цим займалися десятиліттями. Спочатку їх привчили табори контролювати в Радянському Союзі, потім, після розвалу СРСР, через них виявилося зручно торгувати зброєю. Виявляється, що через них можна взагалі торгувати — їх інтегрували у тіньову економіку.

- А він знав, що він завіз?

- Знав. Всі, хто брав участь у схемі, знали.

- Він навмисне це робив?

- Ні. Просто думав, що, якщо нормально розвести і через марлю прогнати, обійдеться. Дурний чоловік убив сотню людей. Каже, «багато хто так робив, а чого я не можу»?.. Він ще «Новою поштою» відправляв свій сурогат по Україні, ми і у Житомирській області весілля врятували — 100 літрів купило весілля!

Слава Богу, встигли вчасно відстежити. Спочатку на Донбасі вилучили, потім у Харкові, а потім вже «Новою поштою» пішли... Сподіваюся, уже весь цей сурогат відстежили та вилучили. І профілактично спрацювали — попереджали, показували, як виглядає пляшка. Слідство триває.

- Нещодавно у центрі Києві знову була чутна стрілянина.

- Зараз розслідується серія нападів на тіньових "міняйл" валюти. Їх грабують, але вони часто не пишуть заяви. Дивні люди...))

- Останнім часом, виходячи з даних поліцейського звіту, кількість фактів зі стріляниною в Києві збільшилася.

- Насправді кількість не збільшилася, просто ми нічого не приховуємо. Раніше МВС працювало на те, щоб приховати якомога більше правопорушень. І суспільство, і журналісти дуже багато чого просто не знали. Приховувалася інформація про події й прямо на територіях, та ще й так, що іноді навіть начальник головного управління не знав, що у районі відбулося. Інколи дізнавалися на заслуховуванні, коли прокуратура давала команду "звернути увагу". Я не жартую!

А зараз навпаки, тому що ми вважаємо, що суспільство має знати реальну ситуацію. Знати, чого слід побоюватися, і допомагати поліції, виявляти пильність. Це наша загальна проблема! Ну і нова технологія – єдина лінія 102. Тепер нічого не приховаєш, будь-яке звернення фіксується автоматично. Все офіційно, відкрито та видно, що кількість звернень зросла з 2-х мільйонів до 4,5 мільйона. Ми вважаємо, що брехати не можна, нема підстав, та й не виходить.

Віталій Сич, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-