Деякі нардепи намагаються залишити мантії

Деякі нардепи намагаються залишити мантії "підконтрольним суддям" - депутат

Укрінформ
Окремі політичні діячі хочуть зберегти свій політичний вплив на діяльність суддів, саме тому успішність судової реформи залежатиме від того, наскільки вдасться прибрати цей вплив.

Про це заявила народний депутат України Вікторія Пташник на брифінгу у п’ятницю в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У парламенті ті процедури, які відбувалися минулого тижня, для мене дуже чітко вказали на те, що окремі політичні діячі хочуть зберегти свій політичний вплив на діяльність суддів. І коли у парламенті розглядалося абсолютно адекватне питання про звільнення суддів, які Вищою радою юстиції на той момент були визнані як ті, що порушили присягу, для мене питання було однозначне - як можна не голосувати за звільнення, якщо вже є колегіальний орган, який сказав, що ці судді порушили присягу? У парламенті намагалися зберегти київських суддів, зокрема 5 суддів з Апеляційного суду міста Києва. Деякі політики робили абсолютно все, аби завадити цьому процесу. При чому, аргументи були різні - починаючи від того, що порушення присяги є неадекватною чи юридично некоректною підставою”, - сказала вона.

Так, на переконання депутата, найголовнішою проблемою та ризиком, який може виникнути у судовій реформі у її подальшому русі є закон про Вищу раду правосуддя. “Враховуючи те, що ми з 30 вересня передали усі повноваження, які були у Верховної Ради, що стосується призначення чи звільнення суддів, притягнення до дисциплінарної відповідальності до Вищої ради правосуддя, то, очевидно, що від цього органу буде залежати дуже багато, якщо не сказати - все”, - зауважила вона.

Пташник запевнила: успішність реформи залежатиме від того, наскільки вдасться прибрати політичний вплив на суддів.

“Я розумію усі застереження щодо того, хто стане членами Вищої ради правосуддя, але в той же час тут має бути баланс - з одного боку між людьми, які можуть оцінити, чи відбулося порушення певним суддею матеріального і процесуального права, а також з боку людей, які є представниками юридичної професії, але не є представниками цієї системи. Якраз коли Конституційна комісія напрацьовувала ці зміни, був знайдений такий баланс, і тут за основу були взяті рекомендації Венеціанської комісії”, - підкреслила вона.

Таким чином, наголосила депутат, оскільки Вища рада юстиції має реорганізовуватися у Вищу раду правосуддя терміново потрібен закон, бо без нього діяльність Вищої ради правосуддя може бути заблоковано.

“Тому наразі профільному комітету потрібно дуже швидко вносити у порядок денний свого засідання проект даного закону, який був розроблений Радою з питань судоустрою, і виносити його на пленарне засідання. На цьому тижні комітет його чомусь у порядок денний не поставив, а я виступаю за те, щоб таке обговорення відбулося якомога швидше. Я сподіваюся, що політичні сили не будуть блокувати прийняття цього закону з одного боку, а з іншого боку, я можу повідомити, що вже є альтернативний законопроект, поданий представниками Опозиційного блоку. Тому для мене очевидно, що з боку Опозиційного блоку, який не голосував за звільнення суддів, є намагання якраз зберегти своїх суддів і завадити продовженню судової реформи”, - наголосила Пташник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-