Марчук не думає, що Станицю можна втратити через відведення сил

Марчук не думає, що Станицю можна втратити через відведення сил

Укрінформ
До трьох ділянок, де мають бути відведені війська згідно з рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи, не входить жоден населений пункт чи електростанція.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив представник України з питань безпеки у Тристоронній контактній групі Євген Марчук.

"Скільки дурниць наговорилося в деяких ЗМІ про недавно підписану угоду (рамкове рішення) про відведення військ. Коли говорять різні псевдоексперти - це ще можна зрозуміти. Але коли починають "коментувати" дурниці посадові особи - це вже, як кажуть, "вообше", - зазначив Марчук.

Зокрема, за його словами, три ділянки відведення військ "розміщені на лінії зіткнення і не "в", а "в районі населених пунктів". Крім того, в ці ділянки не входить жоден населений пункт чи електростанція. У центрі двох ділянок розташовані зруйнований міст через річку Сіверський Донець (Станиця Луганська) і непрацюючий через обстріли КПВВ біля Золотого. "Мета - відремонтувати і запустити", - додав Марчук.

Він також нагадав, що "сторони мають після 7 днів повної тиші на цих (!!!) ділянках, а не по всій лінії фронту, відвести війська синхронно, тобто одночасно, і дзеркально (!!!), тобто один напроти одного, при участі і постійному (!!!) контролі патрулів СММ ОБСЄ та СЦКК по одному кілометру від лінії зіткнення і по одному кілометру ліворуч і праворуч. Тобто мова йде про квадрат 2 на 2 кілометри". За словами Марчука, ОБСЄ бере ці ділянки під постійний моніторинг, в тому числі за допомогою камер нічного бачення.

У випадку будь-яких порушень (всі вони детально виписані) однією зі сторін в будь-який час вживається комплекс заходів ОБСЄ, СЦКК (вони також виписані), аж до термінового повернення військ на вихідні позиції, наголосив Марчук.

"Оскільки дистанція в 1 кілометр дозволяє сторонам самостійно надійно контролювати територію, в тому числі вогневими засобами, "сюрприз" протилежної сторони неможливий", - додав він.

Марчук також зазначив, що передова лінія на цих ділянках надійно замінована обома сторонами. "При стабільному режимі тиші можуть бути розміновані підходи до моста і КПВВ", - підкреслив він.

Водночас, за словами Марчука, в разі спроби однієї зі сторін використати відремонтований міст у воєнних цілях, вивести його з ладу на такій відстані - справа кількох хвилин.

"Відведення військ на цих трьох ділянках має перш за все гуманітарну мету і є, по суті, пілотним проектом. Перевірити на практиці, чи може це працювати, що потрібно врахувати надалі...", - уточнив Марчук.

Він також наголосив, що жодного "телячого чи піонерського оптимізму" ні в кого із українських переговірників немає, "недовіра сторін зашкалює".

"Що краще, нічого не робити і чекати, поки не будуть вирішені всі проблеми Донбасу по українському сценарію, чи пробувати хоч трохи "розвантажувати" лінію фронту? Де зараз "Торнадо", "Смерчі", "Урагани", "Піони" , "Точки-У"? Вони самі пішли від лінії зіткнення?" - підсумував Марчук.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз висловив думку, що відведення військ в пунктах, визначених останніми угодами в Мінську, може призвести не лише до втрати Станиці Луганської, а й до більш тяжких наслідків. Зокрема, Україна може втратити місто Щастя і Луганську ТЕС.

21 вересня в Мінську було підписано рамкове рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на трьох ділянках, розташованих на лінії зіткнення - це Станиця Луганська, а також Золоте і Петровське у Донецькій області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-