Дебати Клінтон і Трампа: «профі» проти «незграби»

Дебати Клінтон і Трампа: «профі» проти «незграби»

Аналітика
Укрінформ
Перший політичний "двобій" Клінтон і Трампа додав рейтингу демократам

Цю зустріч називали найбільш контрастним двобоєм, на який чекала вся Америка й, без перебільшення, значна частина цивілізованого світу. Два кандидати в президенти - Гілларі Клінтон і Дональд Трамп - вперше мірялися силами сам-на-сам на одній сцені перед 100-мільйонною аудиторією глядачів. Він - яскравий мільярдер, зірка реаліті-шоу, різкий та незграбний «бурмило» у великій політиці. Вона - досвідчений політичний «важковаговик», дипломат і витривалий боєць з величезним досвідом боротьби. Кардинально різні за рівнем інтелекту, підходами та баченням світу, обидва кандидати підійшли до перших президентських дебатів з мінімальним розривом у рейтингах - всього кілька відсотків. Кожен мав усвідомлювати, що одна помилка у цьому двобої може коштувати цілої перемоги.

ПІДГОТОВКА - ЦЕ ВАЖЛИВО

Ще до початку перших президентських дебатів Гілларі Клінтон здебільшого розглядалася як вірогідний фаворит. Та попри це вона ще глибше занурилася в процес підготовки. Троє діб кандидат разом із помічниками провела в конференц-залі готелю Doral Arrowwood під Нью-Йорком. Поруч у залах проходили весілля, зустрічі випускників та зібрання фармацевтів, але, здавалося, це не заважало Клінтон. Вона разом зі штабом щодня до 23-ї ночі відпрацьовувала деталі своїх виступів. Навіть час для цього був підібраний з урахуванням реальних умов теледебатів.

В оточенні Трампа відверто насміхалися над нею, втім для Гілларі це був далеко не перший досвід, враховуючи її перемогу у виборах до Сенату в 2000-му та президентську кампанію 2008-го.

Трамп, якщо вірити заявам у пресі, навпаки - не перенапружував себе зайвою підготовкою. Він не вдавався до «тренувальних» дискусій зі своїми радниками, але все ж отримував неофіційні консультації під час гри в гольф та поїдання бекону і чізбургерів. За підготовкою сценаріїв виступу його також не застали, втім час від часу він передивлявся найкращі та найгірші моменти виступів своєї суперниці. Якщо Клінтон раз за разом відшліфовувала свою лінію, то Трамп не переймався. Вона вивчала всі можливі варіанти його поведінки та реакції, він покладався на власні здібності шоумена та вдачу.

ВІД МИРНИХ ПОСМІШОК ДО «ХВОРИХ МОЗОЛІВ»

Дебати почалися за розкладом - о дев'ятій вечора понеділка, 26 вересня. Він вийшов у чорній, злегка мішкуватій «двійці», білій сорочці з блакитною краваткою і значком-прапором США на лацкані. Вона одягла строгий червоний костюм та мінімум золотих прикрас. Зустріч почалася з рукопотискання та мирних посмішок, майже без напруження. Втім, перші випади та звинувачення з'явилися вже на десятій хвилині, коли йшлося про робочі місця, інвестиції та економічне зростання. Клінтон вказувала на голослівність заяв кандидата-мільярдера, він очікувано критикував адміністрацію демократів. Ще кілька хвилин, і вони почали перебивати одне одного, а ведучому ледь вдалося повернути дискусію під контроль. Напруження зростало...

Навряд чи подальші дебати продемонстрували відмінну взаємність кандидатів, висловлену ними раніше. Політичні противники, не без задоволення, почали наступати одне одному на «хворі мозолі»: Трамп вкотре звернувся до теми листування Клінтон на посаді держсекретаря, вона згадала про податкові декларації мільярдера, які він досі не оприлюднив.

Перепалки явно затягувалися, і регламент (по 15 хвилин на шість запитань) був зірваний на першому ж блоці відповідей кандидатів. Тим не менше, попри «скручений» графік, ведучий спромігся винести на обговорення ще чотири теми: расові питання в США; кібербезпека та відповіді на загрози (тут вони поговорили також про ІДІЛ і НАТО); національна безпека та ядерна зброя; а також, чи готові кандидати визнати перемогу суперника в разі, якщо таке станеться.

ПРО РОСІЮ І ТОВСТУНА НА ДИВАНІ

Найбільший інтерес, як для України, очевидно, становив блок питань, де йшлося про міжнародну політику й безпеку. Втім, як не прикро, жоден кандидат не згадав про ситуацію на сході України і в Криму. Натомість Клінтон не оминула шансу дорікнути Трампу за його «любов» до Путіна, поставивши це в один ряд із загрозою національній безпеці Америки.  

«Я знаю, що Дональд часто хвалить Володимира Путіна... Але що Путін зробив - він розв'язав руки хакерам, щоб вони зламували державні сервери, файли Національного комітету Демократичної партії, й нещодавно ми дізналися, що це один із методів, якому росіяни надають перевагу, щоб сприяти витоку інформації та створювати хаос», - заявила кандидат від демократів.

Трамп же відповів, що це, можливо, зробила не Москва, а який-небудь товстун на дивані. «Я не впевнений, що Росія зламала наші системи. Може і Росія, може і Китай, а може хтось інший, хто сидить на дивані і важить 400 фунтів (понад 180 кг - Ред.)», - наголосив мільярдер. Він тут же перевів тему на зміст украдених файлів, звинувативши людей Клінтон, що вони «скористалися» Берні Сандерсом у боротьбі на демократичних праймеріз.

ПРО ОСОБИСТЕ НА ЗАГАЛ

Загалом, Трамп дуже часто переходив на особистості, називаючи опонентку «невитривалою» жінкою (з чим можна дуже посперечатися), а також стверджуючи, що вона не може себе контролювати й не виглядає на президента. Натомість, всі його заяви були черговим повтором і, очевидно, помилкою, що дало можливість Гілларі достойно реагувати на подібні випади. Навіть з посмішкою.

Ні, Клінтон не виглядала жертвою. Навпаки, вона послідовно добивала Трампа його ж цитатами, натякаючи на необізнаність і популізм з боку мільярдера в багатьох питаннях.

«Трамп заявляв, що має якийсь «секретний план» як подолати ІДІЛ? Насправді секрет у тому, що ніякого плану немає», - заявила Клінтон, натякнувши, що над розв'язанням цієї проблеми працює вся демократична спільнота.

«Ви заявляли, що перший чорношкірий президент США (Барак Обама - Ред.) - не американець... Ви живете у своїй власній реальності», - наголосила демократ, звинувативши Трампа в «расистській брехні» на початку його політичної кар'єри.

«Людина, яку можна роздратувати твітом, не повинна допускатися до ядерних кодів та ядерної кнопки», - зауважила кандидат, апелюючи до різких висловлювань республіканця, що загрожували розв'язати війну з Іраном.

І, нарешті, явно заготовлена фраза Гілларі: «Дональд щойно розкритикував мене за підготовку до цих дебатів. Але так, я готувалася, і знаєте до чого? Я готувалася стати президентом!»

Незважаючи на гучний тон дебатів, все ж можна вважати, що перша зустріч кандидатів у президенти пройшла в мирному руслі. Вони не розсварилися остаточно та навіть пообіцяли чесно визнати результати голосувань, якщо буде обраний суперник.

За результатами попереднього опитування, проведеного CNN у перші ж години після завершення дебатів, кандидат від Демократичної партії отримала суттєву перевагу над своїм суперником. Так, 62% респондентів віддали перемогу Клінтон у порівнянні з 27% за Трампа.

Щоправда, дослідження не було масовим - у ньому взяли участь трохи більше півтисячі виборців. Та й CNN чесно визнав, що аудиторія телеглядачів складалася «дещо більше» з числа демократів. Втім, тенденції і суттєвий розрив свідчать, що до дебатів все ж краще ретельно готуватися, ніж покладатися на власні «таланти».

Підготовка Гілларі та її політичний досвід далися взнаки. Але варто визнати, що й кандидат від республіканців теж має сильні сторони, за які його підтримує значна кількість американських виборців. Нинішні дебати навряд чи піднімуть рейтинг Трампа, але виснажливі президентські перегони не раз приносили безліч сюрпризів. І попри те, що до виборів лишилось півтора місяця, за цей нетривалий час також можливі неочікувані повороти.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-