Кримськотатарська республіка допоможе Криму зміцнити суверенітет України – Чубаров

Кримськотатарська республіка допоможе Криму зміцнити суверенітет України – Чубаров

Укрінформ
Кримськотатарська республіка допоможе Криму зміцнити суверенітет України на території півострова, а також збалансувати відносини між етнічним населенням регіону.

Про це в ефірі радіо Крим.Реалії заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи постанову Верховної Ради України з рекомендаціями Президенту України ініціювати внесення змін до Конституції про статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

«Наше завдання зараз - пояснити не стільки в Криму, скільки на материковій Україні, що автономія, яка буде створюватися на основі права самовизначення кримськотатарського народу, нарешті отримає свою стійкість всередині України тим, що буде збереження одного із самобутніх народів Європи – кримських татар. Водночас автономія забезпечує інтереси і права титульної нації - української, російського етнічного в Криму населення. Найголовніше, що кримська автономія встановить дуже збалансовані відносини між людьми, які живуть там», – сказав Чубаров.

Голова Меджлісу підкреслив, що при статусі Кримськотатарської національної автономії Криму Російська Федерація не змогла б анексувати півострів.

«Якби така автономія створювалася б у нас хоча б з середини-кінця 90-х років, запевняю, навіть якби Росія полізла в Крим, вона б нічого не змогла там реалізувати. Оскільки у неї нічого не вийшло в Донецькій і Харківській областях. Не тому, що там були області, а тому що там не була вирощена десятиліттями, хоч би як намагалися, така частина суспільства, яка весь час вважала своєю державою не Україну, а суміжну державу», - наголосив він.

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада України порекомендувала українському президенту ініціювати процес зміни Конституції України в частині Криму. Зокрема, йдеться про створення Кримськотатарської національної автономії на півострові і позбавлення Севастополя спеціального статусу. Це передбачає постанова № 4003а.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-