Геращенко розказала, як майже рік тому зірвалося звільнення Жемчугова

Геращенко розказала, як майже рік тому зірвалося звільнення Жемчугова

Укрінформ
Про звільнення українських заручників Володимира Жемчугова і Юрія Супруна Президент України Петро Порошенко ще у червні розмовляв з російським Президентом Володимиром Путіним.

Про це повідомила у суботу на своїй сторінці у Фейсбуці перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України у підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко.

  "Президент порушував питання звільнення Володимира під час телефонної розмови з Путіним ще у червні, ми розповідали про його страждання на всіх міжнародних зустрічах. Про звільнення Супруна так само порушував питання Президент України під час червневої телефонної розмови з Путіним. Під час цієї розмови він говорив і про 45 інших заручників, що знаходяться на окупованих територіях і яких ми зобов'язані витягти", - написала Геращенко. 

Вона розповіла, що сьогоднішнє звільнення Жемчугова і Супруна стало можливе завдяки "надзусиллям Президента, СБУ і мінської гуманітарної групи".  За її словами, "з іншою стороною" усі переговори вів Віктор Медведчук.

Геращенко розповіла, що за звільнення Жемчугова мінська група і СБУ боролися цілий рік, оскільки ОРДЛО неодноразово надавали недостовірну інформацію щодо його перебування, вимагали викупу і зривали операцію зі звільнення.

"Ми розглядали різні можливості, аби витягти. А одного разу, у листопаді 2015 ми вже поїхали за ним - дружина Олена, реанімобіль чекали відмашки забирати Володю. Тоді все зірвалося - хоч українська сторона виконала всю нашу частину, погодившись передати їм тих, кого вони запитували, аби лише витягти Володимира. Потім знову потяглися важкі переговори", - написала перший віце-спікер.

Що стосується Супруна, то Геращенко розповіла, що його захопили в полон на окупованих територіях і там впізнали колишні співробітники українських правоохоронних органів, які працюють на бойовиків, пригадавши йому попередню роботу в СБУ. 

Представники міжнародних організацій, які також докладали певних зусиль для звільнення Супруна, в неформальних розмовах зізнавалися, що вперше зіштовхнулися з такою історією, коли спецстатус і імунітет співробітника ООН не допомогли витягти людину з полону.

"Такого не бувало навіть в африканських країнах, але в ОРДЛО своя "уява" про міжнародне право. Звичайно, українська сторона очікувала від керівництва ООН і більш активної публічної позиції щодо неприпустимості незаконного утримання їх співробітника. Але від Пан Гі Муна ніяких подібних публічних заяв не прозвучало", - розповіла Геращенко. 

Вона наголосила, що сьогодні радіє разом з рідними українських звільнених полонених і водночас не забуває про велику відповідальність за те, аби були звільнені усі інші заручники з полону бойовиків.

"Я знаю нашу відповідальність їх витягти. В мене сьогодні немає дати, немає інформації, коли це відбудеться, але ми робитимемо все, щоб прискорити цей день. Тиснути на світ, щоб ті вимагали від РФ звільнити всіх", - підкреслила перший віце-спікер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-