Латвія готова обговорити повернення конфіскованих грошей

Латвія готова обговорити повернення конфіскованих грошей "Сім’ї" - ГПУ

Укрінформ
Генеральний прокурор Латвії під час переговорів з делегацією ГПУ висловив готовність обговорити можливість повернення в Україну або розподілу коштів, конфіскованих з рахунків екс-посадовців часів Януковича.

Про це заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін, повідомляє "112 Україна".

"Латвійські колеги підтверджують той факт, що зазначені гроші пов’язані з Україною. Латвійська сторона на рівні генерального прокурора підтвердила готовність до переговорів щодо повернення цих грошей, або розподілення цих статків", - сказав Єнін.

Для цього Україна має довести, що гроші походять з України і набуті злочинним шляхом.

Латвія готова співпрацювати з українськими правоохоронцями для встановлення приналежності фірм і рахунків, з яких були стягнені гроші, до українських високопосадовців.

Єнін визнав, що Латвія була "обурена" роботою українських правоохоронців: "Формальне ставлення до виконання запитів латвійських колег, а також некоординованість українських правоохоронних органів в попередній період викликали справедливе обурення з латвійського боку. Зазначене не сприяло встановленню істини кримінального провадження".

Заступник генпрокурора також зазначив, що ці кошти були конфісковані Латвією в рамках спеціальної процедури, без кримінального вироку. "Альтернативою цьому кроку було б зняття арешту з рахунку і втеча цих капіталів третьої юрисдикції", - сказав він.

Як повідомлялося, у ЗМІ з'явилася інформація про конфіскацію в Латвії 50 млн євро з рахунків українських чиновників-втікачів часів Віктора Януковича. За припущеннями, ця сума могла бути конфіскована з рахунків екс-першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-