Дію спецконфіскації звузили в інтересах депутатів - активіст

Дію спецконфіскації звузили в інтересах депутатів - активіст

Укрінформ
Сфера дії закону про спецконфіскацію була вимушено звужена до кола корупціонерів режиму Януковича.

Про це заявив громадський активіст Карл Волох, який брав участь у розробці документа, на презентації проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення у дохід держави необгрунтованих активів», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є один, з моєї точки зору, важливий недолік - сфера дії цього закону звужена. Звужена невипадково. Якщо уважно почитати проект закону і порахувати всі умови, які називаються як такі, де можна застосувати цю зворотну презумцію, тобто момент, коли персона починає сама пояснювати, звідки в неї з'явилися певні активи, ви побачите, що фактично на сьогодні це зачіпає в основному втікачів із попереднього режиму. Звичайно, хотілося б, щоб цей інструмент, який є найсучаснішим інструментом боротьби з корупцією, міг бути застосований у майбутньому і до корупціонерів, які є сьогодні, які нікуди не поділися», - сказав активіст.

За словами Волоха, автори законопроекту вимушено звузили його дію насамперед тому, щоб таким чином «заспокоїти депутатів, щоб вони за це голосували». Він додав, що наразі основна мета - повернути до бюджету України хоча б ті 1,5 млрд доларів, вкрадені за часів режиму Януковича й заарештовані на рахунках в українських банках.

Водночас заступник міністра юстиції Антон Янчук зазначив, що в законопроекті прописані стандарти доказування, що є свого роду революцією у процесуальному праві України. Крім цього, звужено коло суб'єктів, які можуть подати відповідний позов про стягування активів, - це Генеральний прокурор України, виконуючий обов'язки Генерального прокурора та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Дуже чітко виписаний предмет доказування відповідача - що має довести особа для того, щоб позов Генпрокурора був відхилений. Передбачено право на оскарження і передбачено багато інших запобіжників, які нівелюють міфи про можливість застосування цього інструменту в певних, не дуже коректних цілях», - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-