Порошенко доручив МЗС подати позов проти Росії до міжнародного арбітражу

Порошенко доручив МЗС подати позов проти Росії до міжнародного арбітражу

Укрінформ
Президент Петро Порошенко доручив МЗС України подати позов про порушення арбітражного провадження проти Російської Федерації щодо захисту прав та інтересів України, гарантованих Конвенцією ООН з морського права 1982 року, порушених внаслідок збройної агресії Росії.

Про це у середу повідомляє прес-служба Глави держави.

Президент наголосив на тому, що позов подається у зв’язку із грубим порушенням Російською Федерацією міжнародного права, агресією, яку вона вчинила проти України, анексією Криму, порушенням права України на природні ресурси у акваторіях Чорного та Азовського морів.

Глава держави також підкреслив, що цей позов пов'язаний, зокрема, й з грабунком України в сфері енергетичних ресурсів, коли Росія краде нафту й газ, видобуваючи їх на морському шельфі України, відбувається крадіжка морських ресурсів та забруднення наших територій з негативним впливом на екологію басейну Чорного моря, в тому числі і під час будівництва Керченського мосту.

«Доручаю міністру закордонних справ України підписати і вже сьогодні направити до Російської Федерації повідомлення про арбітраж відповідно до Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права», - сказав Президент.

Він також зазначив, що правова позиція України є твердою, базується на чітких доказах, і Україна доведе за допомогою арбітражу юридичні факти викрадення РФ природних ресурсів і завдання шкоди екології зазначеного басейну.

Президент наголосив, що міжнародний арбітраж, який має світове визнання, має вирішувати подібні спори, та висловив сподівання, що Російська Федерація візьме участь в цьому процесі як підписант Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права, а «не буде ховатися від міжнародних судових організацій, як це було зі створенням міжнародного арбітражу з розслідування трагедії літака рейсу МН-17».

«Правда і тверда аргументація знаходиться на боці України», - сказав Президент та висловив впевненість, що запуск цього процесу буде сприяти відновленню повного контролю над морськими просторами України і відшкодуванню того збитку, якого зазнала Україна внаслідок збройної агресії з боку РФ.

«Я думаю, що це перший, але надзвичайно важливий крок», - наголосив Президент, зауваживши, що триматиме цю ситуацію на контролі.

«Ми готові боротися за захист законних прав і інтересів України», - підкреслив Глава держави та зазначив, що це лише один із кроків, за його дорученням розробляються документи на основі різних міжнародних документів та конвенцій для подачі позовів в інші міжнародні судові інстанції. Зокрема, йдеться про захист як майнових прав суб’єктів господарювання України, які були порушені в наслідок анексії Криму, так і захист прав державних інституцій, які були також були анексовані російським агресором в Криму.

Президент наголосив, що в держбюджеті на 2017 рік буде збільшено фінансування Міністерства закордонних справ, що передбачатиме здійснення подібних функцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-