У полоні на Донбасі лишаються 115 українців - Геращенко

У полоні на Донбасі лишаються 115 українців - Геращенко

Укрінформ
Закон про соціальний захист сімей військовополонених, який щойно ухвалила Верховна Рада, буде підписаний без зволікань.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Це голосування дуже важливе для мене, тому дякую всім колегам - депутатам, що доєдналися до розробки закону і всім 237 депутатам, хто проголосував ЗА. Тепер чекаємо, що закон підпише спікер і Президент, сподіваюся, тут не буде жодних зволікань", - написала вона.

Як зауважує Геращенко, "цього закону чекали десятки родин, чиї чоловіки, батьки, сини сьогодні є заручниками на окупованих територіях".

"Досьогодні родини заручників отримували грошове забезпечення, встановлене військовим на день захоплення в полон. Звичайно, це було несправедливо, адже деякі хлопці утримуються бойовиками майже два роки.... І це наш обов'язок - звільнити всіх і сьогодні допомогти родинам заручників. За уточненими даними СБУ, сьогодні в полоні на окупованих територіях знаходиться ...115 українців, майже половина з них - військовослужбовці. Маємо також 498 зниклих безвісти...", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, у вівторок нардепи ухвалили законопроект №4878 щодо посилення соціального захисту сімей полонених військовослужбовців

Законодавчим актом вносяться зміни до ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», зокрема, встановлюється, що за військовослужбовцями, які були захоплені в полон або стали заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісно відсутніми, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення.

Сім'ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачуватиметься грошове забезпечення.

Водночас пропонується не поширювати дію закону на тих військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини або дезертирували зі Збройних Сил України.

Закон набере чинності з моменту його офіційного опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-