Шефчович: Україна має значний потенціал, щоб бути експортером енергії

Шефчович: Україна має значний потенціал, щоб бути експортером енергії

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у п'ятницю зустрівся з віце-президентом Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем. Сторони обговорили напрямки посилення співробітництва України та ЄС в енергетичній сфері.

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

«Прем'єр-міністр та віце-президент Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу запевнили у готовності щодо завершення роботи та підписання якнайближчим часом нового Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва в галузі енергетики», - йдеться в повідомленні.

Гройсман зазначив, що уряд закінчує роботу над Енергетичною стратегією України. Шефчович висловив готовність ЄС підтримати завершення її розробки.

Прем'єр також зазначив, що у ВР сформований пакет законопроектів, які потрібно ухвалити, зокрема про національного регулятора та ринок електроенергії. Уряд визначив ці законопроекти пріоритетними та розраховує, що парламент з перших днів нової сесії ухвалить ці рішення, зазначив Гройсман.

Він нагадав, що 1 липня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову "Про відокремлення діяльності з транспортування та зберігання (закачування, відбору) природного газу", якою затверджується план реструктуризації НАК "Нафтогаз України" з метою відокремлення діяльності з транспортування та зберігання газу. Шефчович позитивно оцінив перші кроки уряду України щодо реформування корпоративної системи управління НАК "Нафтогаз України".

Гройсман закликав до об'єднання зусиль з ЄС у напрямку модернізації та використання можливостей транзитної спроможності України. Віце-президент Європейської Комісії підкреслив, що Україна має значний потенціал для того, щоб бути експортером енергії. Сторони домовилися тісно співпрацювати над розробкою необхідного законодавства і заходів з енергоефективності.

Співрозмовники узгодили об'єднати зусилля України та Європейської Комісії щодо здійснення усіх необхідних процедур, необхідних для отримання 500 млрд доларів кредитної лінії від Світового банку для України.

Також було обговорено питання підготовки до осінньо-зимового періоду. Віце-президент Європейської Комісії привітав рішення уряду щодо закачування до підземних сховищ України на 3 млрд кубометрів газу більше, ніж раніше планувалося.

У рамках візиту до України Шефчович провів також зустрічі та переговори з окремими членами українського уряду, зокрема з віце-прем'єр-міністром України, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадієм Зубком, міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом.

Як повідомляв Укрінформ, Гройсман обговорив з Шефчовічем створення Фонду енергоефективності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-