ОБСЄ готова розмістити 9 пунктів контролю на кордоні України з РФ - Клімкін

ОБСЄ готова розмістити 9 пунктів контролю на кордоні України з РФ - Клімкін

Укрінформ
ОБСЄ висловила готовність розмістити 9 пунктів контролю на неконтрольованій ділянці кордону України з РФ.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Звичайно ж, немає таких наївних, які вважають, що Росія перестане впливати на Донбас на етапі підготовки до виборів, але йдеться про те, щоб, як мінімум, фізично вивести російські війська, озброєння або повністю поставити його під контроль збройного компоненту міжнародного співтовариства і, звичайно, добитися доступу ОБСЄ до всієї території Донбасу", - сказав міністр.

Він відзначив, що йдеться про необхідність встановлення контролю ОБСЄ на всій території Донбасу, як це визначено її мандатом, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.

"Йдеться про розміщення баз ОБСЄ недалеко від кордону згідно з погодженим географічним розташуванням. ОБСЄ до цього готова. Ми хочемо розмістити як мінімум 9 баз уздовж кордону, також відповідні засоби відеоспостереження, включаючи інфрачервоні прилади, які відстежуватимуть ситуацію, у тому числі й вночі", - пояснив глава МЗС.

За його словами, ці засоби мають бути розміщені на всіх ділянках, де є ризик поставок озброєнь і перекидання військ і найманців, на дорогах і залізницях. "І звичайно нам потрібні представники ОБСЄ з нашого боку кордону в усіх пунктах пропуску на неконтрольованій ділянці кордону", - додав він.

За його словами, це мінімум того, що треба зробити для прогресу в сфері безпеки. "І звичайно критичним є узгодження мандату і розгортання збройної поліцейської місії ОБСЄ", - сказав Клімкін.

"А російська логіка сьогодні полягає в тому, щоб нічого не робити у сфері безпеки. При цьому Росія намагається звинувачувати Україну в небажанні просуватися в політичному вимірі, прагнучи законсервувати статус-кво і фактично таким чином отримати квазі-легітимізацію російського протекторату. І через цей протекторат далі розкручувати ситуацію і дестабілізувати Україну. Зараз такі дії спрямовані на усвідомлене виснаження наших ресурсів, а потім на цій основі просуватиметься ідея федералізації України так, як її бачать у Москві", - наголосив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-