У НАБУ показали ухвалу суду про обшук і пояснили, чому вважають її незаконною

У НАБУ показали ухвалу суду про обшук і пояснили, чому вважають її незаконною

Документ
Укрінформ
Національне антикорупційне бюро вважає незаконною ухвалу Печерського суду, на підставі якої сьогодні проводився обшук у НАБУ, і відповідно сам обшук.

Про це йдеться у заяві Бюро.

"Дану ухвалу, як і самий обшук, Національне антикорупційне бюро вважає незаконною, і буде вживати усіх необхідних дій в межах чинного законодавства для захисту матеріалів досудових розслідувань та іншої важливої інформації від спроб незаконного вилучення", - наголосили у НАБУ.

На сайті відомства також оприлюднили копію цієї ухвали.

Як наголосили у НАБУ, в ухвалі не вказано ані конкретних обставин здійснення правопорушення, ані прізвищ детективів, які вчинили вказане правопорушення, ані інформації про те, "в рамках якого провадження, на думку прокурорів ГПУ, здійснювалося «незаконне прослуховування»".

Проте суддя Печерського суду все ж санкціонував обшук «за робочим місцем детективів», тобто у будівлі Бюро, оскільки, на його думку, «стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення…, що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування…», зазначають в антикорупційному відомстві.

Зокрема, зауважують у НАБУ, суддя дозволив відшукувати у будівлі НАБУ: «документи в їх електронному та паперовому вигляді, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, блокноти, записні книжки, чорнові записи, засоби зв’язку та інші речі, які використовувались та використовуються в ході неправомірних дій …, а також можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення»

"Тобто фактично суддя санкціонував вилучення будь-яких документів чи носіїв інформації будь-де в приміщенні Національного бюро", - констатують у Бюро.

У заяві наголошується, що санкція на обшук видана 4 серпня та діятиме протягом 30 днів з дня постановлення ухвали.

"За умов виникнення прямої загрози блокування роботи НАБУ, наявність власного підрозділу спеціальних операцій є гарантією збереження порядку, захисту даних та забезпечення стабільної роботи Бюро", - наголосили у НАБУ.

Нагадаємо, у п'ятницю, 5 серпня, слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України прибула до Національного антикорупційного бюро з наміром провести обшук.

Генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу заявив, що НАБУ в рамках законного прослуховування працівника ГПУ, який може бути причетним до скоєння злочину, незаконно прослуховувало телефон "непричетного до справи громадянина".

Речник НАБУ Дар'я Манжура заявила ЗМІ, що підставою для обшуку в НАБУ Генпрокуратура назвала прослуховування фігурантів справи заступника прокурора Київської області Олександра Колесника за фактом розкрадання цукру зі складів державної спеціалізованої бюджетної установи "Аграрний фонд" у Черкаській області загальною вартістю понад 300 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-