Турчинов розповів, яку зброю випробовує Росія на Донбасі

Турчинов розповів, яку зброю випробовує Росія на Донбасі

Укрінформ
Російські окупаційні війська на сході України не лише збільшили кількість та інтенсивність обстрілів з використанням важкого озброєння, забороненого Мінськими угодами, а й проводять системне випробування нових зразків зброї та військової техніки.

Про це заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов, йдеться на сайті РНБО.

"Так, у липні зафіксовано застосування проти наших військових нових російських мінометних комплексів КМ-8 "Грань" з керованими 120-мм мінами та переносними засобами автоматизованого управління вогнем "Малахіт", - сказав він, додавши, що комплексами керують виключно кадрові військові Збройних сил РФ.

За словами Турчинова, мінометний комплекс КМ-8 "Грань" призначено для знищення та ураження одиночних та групових цілей, броньованих об'єктів та фортифікаційних споруд з перших пострілів без додаткової пристрілки.

"Комплекс використовує 120 мм керовану міну (довжина 1200 мм, вага - 27 кг), яка обладнана лазерною головкою самонаведення", - зазначив він, пояснивши, що комплекс засобів автоматизованого управління вогнем "Малахіт" (обладнано лазерним далекоміром-цільовказником та прицілом тепловізійного типу) "дозволяє вести точний вогонь в складних умовах пересічної місцевості".

Окрім того, як наголосив секретар РНБО, відбувається бойове застосування нового БПЛА "Инспектор-601" (призначеного для виконання ударних, розвідувальних та спеціальних завдань), комплексу РЕБ "Шиповник-Аэро" та багатофункціонального комплексу РЕБ "Ртуть-БМ", а також приладів лазерної локації і лазерних приладів оптико-електронної протидії останнього покоління.

"Також було встановлено використання російськими окупаційними військами боєприпасів із посиленими бойовими характеристиками, заборонених міжнародними конвенціями", - сказав Турчинов, додавши, що мова йде про гаубичні снаряди 122 мм ЗШ2 "Лепесток-2" зі стрілоподібними вражаючими елементами (зона враження живої сили – 500 м) тощо.

"Все це відбувається в умовах значного збільшення інтенсивності обстрілів на тлі демонстративного порушення Мінських угод з боку російських військових", - зазначив секретар РНБО, наголосивши, що для адекватної відповіді ворогу "ми повинні забезпечити наші збройні сили не менш ефективною і сучасною зброєю та технікою".

"Водночас фінансування Державного оборонного замовлення продовжує залишатись заблокованим у зв'язку з тим, що ВРУ так і не прийняла рішення щодо наповнення спецфонду, з якого фінансується ДОЗ, та пішла на канікули, залишивши заарештовані в українських банках мільярди оточення Януковича поза бюджетом" – резюмував секретар РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-