Вибори-2016: Чотири Краснових, чотири Ричкових, три Томчук та інші

Вибори-2016: Чотири Краснових, чотири Ричкових, три Томчук та інші

Аналітика
Укрінформ
Огляд ситуації в округах, де проводитимуться довибори у ВР, Укрінформ продовжує на окрузі №27 (м. Дніпро). 

17 липня у семи одномандатних виборчих округах № 23, 27, 85, 114, 151, 183, 206 проводитимуться проміжні вибори народних депутатів України. Своїх представників у Верховну Раду обиратимуть у Волинській області (смт Маневичі), Дніпрі, Івано-Франківській області (Калуш), Луганській області (смт Станиця Луганська), Полтавській області (Лоховиця), Херсоні та Чернігові.

ХТО З ОПОЗИЦІОНЕРІВ ОПОЗИЦІЙНІШИЙ?

ЦВК зареєструвала в одномандатному виборчому окрузі №27 61-го кандидата на місце у Верховній Раді, яке звільнив нинішній мер Дніпра Борис Філатов. З них 12 висунуті політичними партіями, 49 - самовисуванці.

Розпочалася виборча кампанія на окрузі дуже активно. Адже округ №27 був на всіх виборах барометром електоральних вподобань між правоцентристськими і лівоцентристськими силами. Виборець знову стоїть перед доленосним вибором: проголосувати за союзника вчорашніх «регіоналів» і, таким чином, включити місто в «проросійський пояс», або підтримати патріотично орієнтованого кандидата й продовжити шлях побудови демократичного і патріотичного суспільства. Третього не дано.

ОПОРА порівняла нинішню кампанію з попередніми виборами (26 жовтня 2014 року), де було висунуто 10 кандидатів і з них 3 зняли свої кандидатури достроково.

На думку координатора громадського спостереження у Дніпропетровській області ГМ ОПОРА Вадима Головченка, у нинішній кампанії прогнозується, що свої кандидатури достроково можуть зняти до 30 кандидатів, які виконують роль технічних і навіть не ведуть ніякої виборчої діяльності.

І дійсно, першим свою кандидатуру на користь Тетяни Ричкової зняв Олександр Тигов (голова Києво-Святошинської районної ради Київської області, член партії «БПП «Солідарність», проживає в селі Святопетровське Києво-Святошинського району Київської області, самовисуванець). Але найнесподіванішим для мешканців округу було зняття кандидатури Оксани Томчук (адвокат у компанії «Погосян, Томчук і партнери», голова ради в правозахисній групі «СІЧ», засновник Благодійного Фонду «СІЧ-Допомога», член політичної партії «УКРОП», висунута партією «УКРОП»). Томчук також поступилася своїми амбіціями заради перемоги єдиного кандидата від демократичних сил Тетяни Ричкової, хоч до цього вона вела активну виборчу кампанію, і її називали однією з ймовірних переможниць на окрузі.

Отже, з 59 зареєстрованих кандидатів найбільшу цікавість тепер викликають Тетяна Ричкова, відома як волонтер армії, депутат міської ради від «Громадської сили» Загід Краснов і колишня опоблоківка, а нині заступник мера Світлана Єпіфанцева.

Тетяна Ричкова - відома волонтерка. На позачергових виборах народних депутатів 2014 року була довіреною особою Бориса Філатова. Зараз служить в Центрі забезпечення службової діяльності Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України.  Два роки тому,  щоб допомогти армії, Тетята Ричкова продала дачу і пекарню і пішла на фронт слідом за своїм чоловіком Вадимом. Згодом війна відібрала у Тані і Вадима.

Тетяна - безпартійна, обиратиметься шляхом самовисування, однак на її боці  члени партії БПП «Солідарність».  Підтримати дівчину  до Дніпра приїздили замміністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, віце-спікер Верховної Ради, уповноважена Президентом з питань мирного урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко. Крім того, свою підтримку їй висловив мер Дніпра Борис Філатов.

Ричкова вважає, що країні потрібні зміни, щодо співпраці з іншими політсилами та вступу до фракції вона наголосила, що працюватиме з усіма адекватними партіями, які будуть вводити закони на благо України та Дніпра.

Конкурентів у волонтерки на окрузі багато. У тому числі і Загід Краснов, який йде у законодавчий орган, «щоб його розпустити». Хоч він йде як самовисуванець, «Громадська сила», яку він очолює, працює на свого кандидата по повній. Також свою повну підтримку Краснову висловив «Опозиційний блок», а опоблоківський лідер Олександр Вілкул навіть агітує за нього з білбордів, роз'яснюючи електорату, що потрібно голосувати за «Геннадійовича». 

Пов'язано це з тим, що ЦВК зареєструвало дуже багато кандидатів зі схожими персональними даними, що може заплутати виборців. Так, Краснових аж чотири - крім Загіда Геннадійовича є Загід Володимирович, Загід Станіславович та В’ячеслав Ігоревич. Також є чотири Ричкових – крім відомої Тетяни Борисівни є Тетяна Петрівна, Тетяна Володимирівна і Валентина Василівна. Попри те, що зняла свою кандидатуру адвокат Оксана Томчук, її клони лишилися: це ще три Оксани Томчук - Іванівна, Григорівна та Валеріївна. Також зареєстровані два клони Олександра Момота, хоч сам колишній керівник Придніпровської залізниці на нинішніх довиборах не балотувався.

Сам Загід Геннадійович Краснов народився в Баку (Азербайджан), громадянин України. Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури за фахом інженер-будівельник. Зараз здобуває третю освіту. На президентських виборах 2004 року очолював штаб Віктора Ющенка в Дніпропетровську. Під час президентських виборі 2010 року очолював штаб Сергія Тігіпка в Дніпропетровській області. На позачергових виборах народних депутатів в 2014 р. балотувався в одномандатному виборчому окрузі № 25 від партії «Громадська сила», але поступився місцем Курячому Максиму Павловичу з незначним відставанням у 441 голос.

Восени 2015 року партія «Громадська сила», список якої він очолював, за результатами голосування пройшла до Дніпропетровської міської ради. 

В  народі Краснова знають, як «вічного директора виконкому» і вважають, що він виконує завжди другу роль.

Довгий час в особі Краснова представлялася опозиція, однак цього разу як самовисуванка свою кандидатуру подала представниця опозиції Світлана Єпіфанцева. Між двома кандидатами зав'язалася суперечка, хто ж з них опозиційніший, точніше – хто єдиний, чи хто «единственный» опозиційний кандидат.

Проте, найбільше скандалів  у Дніпрі пов'язують з Вікторією Шиловою. З її останніх «відзнак»: участь у російських передачах, де вона веде відверто сепаратистські бесіди, звинувачуючи українську армію в масовій загибелі мирного місцевого населення, руйнуванні інфраструктури на Сході України.

У єдиний її приїзд до Дніпра на зустріч з кандидатами в депутати по 27-му округу вона зуміла налаштувати проти себе людей єврейського походження, бо, назвавши їх хазарами, говорила, що саме вони «засіли у владних кабінетах і призвели до злиденного життя народу». Рятувалася від гніву Шилова швидкою втечею із зустрічі у супроводі шести чоловіків та дівчини, а також двох патрульних поліцейських. Додамо, що свого часу Вікторію виключили з Партії регіонів за роздмухування міжетнічного розбрату.

На переконання виконавчого директора Дніпропетровського обласного відділення Комітету виборців України Станіслава Жолудєва, Шилову могли б зняти з передвиборної гонки, адже інформація про її проживання останніх 5 років на території України, на його думку, не є правдивою.

Нагадаємо, що Шилова також подавала документи в березні поточного року на позачергові вибори міського голови в Кривому Розі. Але їй відмовили в реєстрації.

ПОЛОВИНА ПРОГРАМ СКОПІЙОВАНІ З ПРОГРАМ ІНШИХ ДЕПУТАТІВ

За даними спостерігачів ОПОРИ, у червні з 61 кандидатів у народні депутати України проводили передвиборну агітацію у тих чи інших формах 16 кандидатів. Найбільш активними були Оксана Томчук («Українське об'єднання патріотів – УКРОП»), самовисуванці Загід Краснов та Тетяна Ричкова.

Активісти ОПОРИ проаналізували програми 61-го кандидата і виявили, що серед них 27 програм або повністю, або частково використовують програми інших кандидатів з попередніх виборів, тобто – плагіат. Деякі кандидати, які вже балотувалися раніше, використовують свої програми з попередніх виборів. Зокрема Загід Краснов або Анжеліка Пилипенко. «У цьому немає нічого надзвичайного. Напевно, це просто символізує стабільність у роботі кандидатів з електоратом», - вважає довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА Денис Давидов.

Серед виборців дуже поширена думка щодо невиконання депутатами своїх обіцянок після обрання. Проаналізувавши програми, активісти дійшли висновку що, лише 19 кандидатів обіцяють щось конкретне у своїх програмах.  Наприклад, у програмі Світлани Єпіфанцевої лише одна конкретна обіцянка і стосується вона  перейменування міста. Ще один кандидат, член забороненої нині Комуністичної партії України, Олександр Руденко, використав у своїй програмі цього року фрагменти своєї передвиборчої програми 2012 року, коли він балотувався у Дніпрі на іншому окрузі. Якщо раніше у його програмі за приклад ставилася Росія, мовляв, Україна може бути сильною за прикладом Росії, то зараз він каже, що Україна може бути сильною за прикладом Китаю.

«Деякі з програм, скопійовані з програм інших кандидатів. У властивостях текстових файлів кількох кандидатів, де знаходиться сам текст цих програм, вказуються одні й ті самі прізвища. Тобто, можна припустити, що вони створювалися на одному й тому ж комп'ютері», - каже Давидов.

ОПОРОЮ було визначено 17 популярних передвиборних тем. І з'ясувалося що найпопулярнішою серед 34 кандидатів є тема здоров'я. А питання тарифів навіть не увійшло в ТОП-5.

ФЕЙКИ, ЗВИНУВАЧЕННЯ ТА ВІДВЕРТА БРЕХНЯ

У період агітації помічено використання брудних технологій, інформаційної війни.

Так на своїй фейсбук-сторінці народний депутат України Олександр Вілкул (фракція Опозиційний блок), оприлюднив пост, в якому пов'язав родинні зв'язки Оксани Томчук з «системним тероризмом». Олександр Вілкул розповів про вибухи, що сталися в Дніпропетровську у 2012 році, після чого був заарештований Дмитро Рева – рідний брат Оксани Томчук. У 2014 році з Дмитра Реви судом були зняті всі обвинувачення, але цей факт Олександр Вілкул подає в наступній інтерпретації: «пани Корбан та Філатов швиденько втиху виправдали і звільнили цих терористів». До запису він додав ще й фото кривавих наслідків вибухів.

Також штаби кандидатів у депутати грішили оприлюдненням соцопитувань на користь саме свого кандидата, без зазначення кількості опитаних та похибок.

Виборці спостерігали й за численними фейками. Так, наприклад, з'явилася інформація з фото-агітки, де Краснов, начебто, заявляв, що є «правнуком відомого генерала Краснова». Принагідно, згідно з дрібним шрифтом на листівці - вона видрукувана в місті Донецьку по вул. Батищева, 2а, тобто в «ДНР».

Фейком була й фотографія продуктового набору, начебто від Оксани Томчук. У наборі – крупи, цукор, пакетований чай, рослинне масло, консерви, печиво, згущене молоко, фірмовий поліетиленовий пакет і агітаційна газета кандидата від партії «УКРОП» Оксани Томчук.

Одного дня виборці знайшли біля під’їздів, зупинок, на лавочках в парках відпочинку листівки з фото Юрія Луценка і твердження: «Блок Петра Порошенка підтримує Загіда Краснова» та «Дніпряни! Підтримайте Президента і Загіда Краснова!».

СЕРЕД ПОРУШЕНЬ: ПРОЇЗД ЗА 1 ГРИВНЮ

Спостерігачі ОПОРИ помітили, що для цих виборів, так само як і для всіх попередніх, характерним є масове ігнорування суб'єктами виборчого процесу правил благоустрою населених пунктів під час поширення друкованих матеріалів агітації. Йдеться про регулярну розклейку плакатів на деревах, електроопорах, зупинках громадського транспорту та в інших заборонених законом місцях. Іншим типовим порушенням на цьому етапі передвиборчої кампанії є цілеспрямована діяльність кандидатів, що містить ознаки непрямого підкупу виборців. Йдеться про благодійні  фонди, через які  виборці  безкоштовно отримують товари та  послуги.

Так для агітації за Анатолія Крупського (партія «Відродження») використовуються мобільні медичні центри «Відродження медицини», в яких надаються безкоштовні послуги медичного обстеження. По даному факту спостерігачами  викликано поліцію та складено відповідну заяву.

Також у виборчому окрузі №27 курсують маршрутки з написом «Соціальний автобус. Громадська сила» (партія Загіда Краснова – ред.), які здійснюють перевезення пасажирів за 1 грн (стандартна вартість – 5 грн).

Агітацією без зазначення вихідних даних грішили Тетяна Ричкова, Олександр Тигов, Марина Денисенко та Костянтин Більцан. 30 червня на телеекранах у громадському автобусі № 120 з інтервалом у приблизно 20 хвилин демонстрували відео з Олександром Вілкулом, який агітував за кандидата-самовисуванця Загіда Краснова.

Також порушенням була політична реклама з ознаками передвиборної агітації до офіційної реєстрації у ЦВК кандидатами, що суперечить нормам виборчого законодавства та порушує принципи чесної конкуренції. Це стосується, зокрема Загіда Краснова, Тетяни Ричкової.

Останню також звинувачували мало не в махінаціях і навіть Інтернет-шахрайстві, бо Тетяна звернулася через Фейсбук до громади про збір коштів на персональну карту для проведення виборчої кампанії. «Є люди, які мені й нашим військовослужбовцям допомагають і підтримують з самого початку АТО. Разом ми домагалися поставок техніки нашим хлопцям, ремонтів в казармах. Це не бідні люди. Вони - мої однодумці. І знають, навіщо я йду на вибори. Один з них - колишній «афганець», у нього є свій бізнес. У нього болить душа за тих хлопців, які захищають нас з вами. Ось він мені і допоміг. Він взяв з Інтернету моє фото (і розмістив на бордах - ред.). Коли я приїхала в Дніпро, борди висіли вже всюди. Для мене це був великий сюрприз. Таким чином він вирішив надихнути мене зважитися йти в депутати», - пояснювала Ричкова, додавши, що завдяки посту в Фейсбук вона зібрала тоді 6 тисяч гривень, які одразу витратила на закупівлю антибіотиків для лікарні ім. Мечникова.

ЧЕРЕЗ СТУДЕНТІВ ЯВКА ВИБОРЦІВ МОЖЕ БУТИ  ПІД ЗАГРОЗОЮ

Як розповів виконавчий директор Дніпропетровського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації Комітет виборців України Станіслав Жолудєв, найупізнаваніша і підтримувана партія у Дніпрі на окрузі №27 на сьогодні була УКРОП - до 20%. Потім йде Опоблок - близько 15%, далі - «Громадська сила» - близько 10% і приблизно по 4% БПП і «Батьківщина».

Що стосується кандидатів по 27-му округу, то, за даними соцдослідження КВУ, явного лідера зараз немає, так як 40% виборців поки не визначилися зі своїм вибором. Поки переваги розподілилися наступним чином: Загід Краснов - близько 20%, Тетяна Ричкова - 6-7%. У решти потенційних кандидатів - менше ніж по 2% голосів. При цьому в Оксани Томчук було майже 18% підтримки.

Вибуття делегованого укропівцями кандидата не означає, що всі 20% перейдуть до Ричкової, у якої антирейтинг – в районі мінус 20%, але якоюсь мірою ще може врятувати ситуацію. У лідерах же з антирейтингу – Загід Краснов (мінус 25%).

За попередніми прогнозами, явка виборців на довибори до парламенту по округу №27 буде нижчою за звичайну.

«Округ №27 в більшості своїй студентський, і в цьому світлі канікули студентів плюс період відпусток позначаться на явці. Явка буде нижче звичайного, хоча, як правило, цей округ демонструє високі показники. Зараз, на старті кампанії, ми прогнозуємо явку в районі 48% проти 55-58% звичайних », - сказав Станіслав Жолудєв.

Він підкреслив, що місто очікує жорстка боротьба, і виборчий процес в Дніпрі може стати одним з найбільш скандальних в Україні.

«Це буде боротьба не стільки за мандат народного депутата, скільки за місце під сонцем у Дніпрі. Це може бути відпрацювання місцевих виборів 2017 року. Боротьба буде жорсткою», - заявив Станіслав Жолудєв.

Людмила Блик, Дніпро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-