На саміті НАТО мають ухвалити широкий пакет допомоги Україні

На саміті НАТО мають ухвалити широкий пакет допомоги Україні

Укрінформ
Під час саміту НАТО, який має відбутися 8-9 липня у Варшаві, союзники по НАТО ухвалять широкомасштабний план допомоги Україні.

Про це в середу під час брифінгу заявив директор центру зв'язку НАТО в Україні Олександр Вінников, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Крім того, Україна стане єдиною країною не членом Альянсу, з якою учасники саміту проведуть двосторонню зустріч на вищому рівні.

 «Ми проведемо дискусію щодо розповсюдження стабільності за межі Альянсу, це стосуватиметься Грузії, Тунісу, Афганістану та країн Середземномор'я. Але однією з ключових тем для обговорення буде ситуація в Україні. Союзники ухвалять широкий пакет допомоги Україні, а також проведемо Комісію НАТО-Україна на рівні голів держав та урядів. Україна буде єдиною третьою країною, яка матиме такий формат зустрічі під час цього саміту. Це є ознакою рішучості НАТО у підтриманні стабільності в Україні», - сказав Вінников.

Він зауважив, що саміт НАТО відбуватиметься у складних умовах з точки зору безпеки: «Найбільш складних для всього покоління». Саме тому НАТО шукає відповіді на ці виклики.

При цьому головним завданням Альянсу, за словами Вінникова, залишається захист громадян країн Альянсу. Він відзначив, що для виконання цих функцій НАТО нарощує свої оборонні та оперативні спроможності, а також засоби стримування.

«Сили реагування на сьогодні є втричі більшими, ніж вони були під час саміту в Уельсі, а їх основу складає передова бригада підвищеної готовності, яка здатна переміщуватися в будь-яку точку світу. Водночас НАТО збільшило свої спроможності на сході, зокрема заснувала шість нових невеликих командувань, зокрема у Польщі, в Румунії, Болгарії та у балтійських країнах. Ми збільшили кількість навчань, щоб бути здатними реагувати на виклики гібридної війни та загрози у сфері кібернетичної безпеки», - сказав Вінников.

Він зауважив, що ці заходи мають довгостроковий характер і є найбільш інтенсивними з часів холодної війни.

Представник Альянсу підкреслив, що НАТО не прагне конфронтації, але має бути готовим реагувати на будь-яку загрозу для країн-членів.

«Ми не бачимо суперечностей між посиленням заходів безпеки та політичним діалогом. Нещодавно ми провели раду Росія-НАТО та, ймовірно, проведемо ще одну таку зустріч до або після саміту», - сказав Вінников.

Він окремо зупинився на питаннях, пов'язаних зі співпрацею з Україною та зауважив, що під час саміту можна очікувати двох результатів у цьому сенсі - політичного та практичного. Перший стосується підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.

«Глави держав та урядів НАТО ще раз наголосять на тому, що вони підтримують суверенітет та територіальну цілісність України. НАТО ніколи не визнавало та не визнає незаконну анексію Криму Росією. Союзники закликатимуть Росію вивести війська та зброю зі сходу України та припинити підтримку бойовиків», - сказав Вінников.

Він наголосив, що учасники саміту мають намір підтвердити актуальність Мінських угод і закличуть усі сторони до виконання цих домовленостей.

Водночас практичну складову в результатах Варшавського саміту Вінников бачить у затвердженні комплексного пакету допомоги Україні.

За його словами, такий пакет, який є безпрецедентним за обсягом, уже був ухвалений на минулому тижні міністрами оборони Альянсу у Брюсселі, тож нині має бути затверджений главами держав та урядів НАТО.

«Ця допомога НАТО має на меті підтримати Україну в зусиллях щодо розбудови ефективних структур оборони і безпеки, посилити цивільний контроль та демократичний нагляд», - сказав Вінников.

Він зауважив, що НАТО продовжить практику застосування трастових фондів для надання Україні практичної допомоги, зокрема в таких сферах як медична допомога, боротьба в сфері кібернетичної безпеки та інших. Пакет включатиме також нові проекти в сфері протидії викликам гібридної війни, зокрема, у сфері знешкодження вибухових пристроїв.

«НАТО продовжуватиме дорадчу підтримку України на шляху реформ. Вони привітають підписання Президентом України Стратегічного бюлетеня, який є дорожньою картою для реформ оборони та безпеки в напрямку адаптації до стандартів НАТО», - зазначив Вінников, зауваживши при цьому, що союзники по НАТО свідомі труднощів, з якими стикається Україна, та розуміють як складно реформувати країну в умовах конфлікту, що триває.

«У Варшаві ми закличемо Україну продовжити рішучі та всеохоплюючі реформи відповідно до євроатлантичних стандартів», - наголосив представник НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-