«Герої» України та її Герої: Легше вигадати нову нагороду

«Герої» України та її Герої: Легше вигадати нову нагороду

Укрінформ
Аналізуючи антигеройства нагороджених «по блату», важко звільнитися від відчуття, що звання «Герой України» безнадійно вичерпало себе

Список обдарованих і обласканих режимом відвертих злочинців і зрадників України так великий, що легше вигадати нову нагороду, ніж позбавити зірки Героя всіх, хто цього заслужив".

Недавній гучний скандал, коли у підземному тунелі під будинком підозрюваного в корупції заступника губернатора Миколаївської області, Героя України Миколи Романчука виявили золото, антикваріат, долари, воскресив дискусію про гідність та честь людей, у різні часи нагороджених званням Героя.

Актуалізують її й майбутні нагороди, які завжди бувають напередодні Дня Незалежності. Давайте разом подивимося витяги із списку найгучніших імен антигероїв України.

1. Народний депутат Юрій Бойко. Звання Героя України отримав саме у той рік, коли, будучи головою правління НАК Нафтогаз, створив Росукренерго. Російські медіа назвали цю подію газовою капітуляцією України. Напередодні дня Незалежності, рівно через місяць після цього хрестоматійного корупційного діяння, пан Бойко став Героєм. А ще Юрій Бойко - серед основних фігурантів кримінальної справи про «вишки Бойка» - дві бурові платформи, які в роки його керівництва Міненерго були куплені з переплатою нібито у 400 млн дол. США кожна.

2. Юхим Звягільський, ще один депутат і ще один Герой. Власник найбільшої донецької шахти. Шахта - багато років ставить рекорди за кількістю загублених людських життів. За нашими підрахунками, за 15 років там загинуло 273 гірники. Кажуть, що на місцевому кладовищі є великий сектор саме для гірників шахти ім. Засядька. І що б не говорили експерти, причина зрозуміла: економія на безпеці. Звягільському б за цих обставин відмовитися від «геройства», хоча б за таких трагічних «досягнень». Але, ні, подібне у цих колах не прийнято.

3. Олександр Омельченко. Колишній мер столиці. Тричі влаштовував ДТП, двічі зі смертельним результатом. Звичайно, фігура космічного мера Черновецького виглядає поруч із Омельченком куди "більш привабливою". Але і за ООО залишився шлейф так і не розслідуваних справ. Одне лише скандальне виділення землі і, незважаючи на всі протести, будівництво будинку-монстра у Маріїнському парку чого варте! Хоча, це все таке, хто з наших верхів може похвалитися, що ні до чого такого не причетний? Але два страчених життя у ДТП за безпосередньої участі Омельченка не дають йому ніякого морального права вважатися Героєм.

4. Сергій Тулуб. Чотири рази міністр. Двічі - вугільної промисловості і двічі - паливно-енергетичного комплексу, губернатор Черкаської області в період Януковича. Його звинуватили у фальсифікації документів при тендерних закупівлях та отриманні «відкатів». Під час Майдану він організовував групи агресивних тітушок, які черкащани влучно прозвали «тулубюгендом». Зараз Тулуб перебуває в міжнародному розшуку, але він теж - все ще Герой.

5. Героїзм Анатолія Засухи також засвідчений Указом президента. Він працював губернатором Київської області. Після Помаранчевої революції влада ініціювала проти Анатолія Засухи кримінальне розслідування, йому інкримінували перевищення службових повноважень. Тоді Герой Засуха сховався від українського правосуддя на території Росії. Влітку 2006-го у вітчизняних ЗМІ пройшла інформація, що Герой Засуха працює заступником губернатора Московської області Бориса Громова.

6. Серед Героїв пиитов, обдарованих Януковичем - Борис Білаш. У 2014 році у Донецьку вийшов збірник «Поети - Новоросії», де були вірші й Білаша:

Раз любишь возмущаться всласть,

Женись скорее, друже,

Не все ж грехи на власть.

Жена - мишень не хуже.

За массу вызванных проблем

Клейми ее сурово.

Посмотришь, обернется чем

Твоя свобода слова.

Про смаки, як відомо, не сперечаються. І хіба ми могли би припустити, що Януковичу сподобаються, наприклад, вірші Пастернака? Але все ж... За ЦЕ давати Героя? Воістину, подібне означає перетворити найвищу нагороду держави в символ профанації і знак безчестя.

А ще в окупованій АРК, а також на території тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей проживають близько десятка громадян, які носять горде звання «Герой України».

Наприклад, директор луганського м'ясокомбінату Тетяна Молчанова продовжує вести бізнес на окупованій території.

Олександр Баталін на момент анексії Росією АР Крим був директором заводу «Фіолент», головою Кримського відділення Українського союзу промисловців та підприємців. А тепер він, знову ж таки, директор заводу «Фіолент» і голова кримського відділення Російського союзу промисловців і підприємців. «Герой України» Баталін у березні 2014 активно закликав кримчан йти на так званий референдум про приєднання Криму до РФ.

Февзі Якубов був ректором Кримського інженерно-педагогічного університету і залишився ним. Також він голова громадської ради провладного кримськотатарського телеканалу «Міллет». У 2016 році «Герой України» Якубов закликав кримськотатарську молодь не брати участь у діях проукраїнських організацій, які виступають за звільнення Криму від російської окупації.

...Переглядаючи список Героїв, яких різні президенти нагороджували в різні роки, не могли позбутися почуття, що це звання Герой України, абсолютно й безнадійно вичерпало себе. По-перше, це рабська калька з «радянської мови». Чим наша «Золота зірка» відрізняється від «срср-ської» чи російської? Кольорами планки? Так, у різний час у цей список увійшло багато справжніх Герої України - від Романа Шухевича до Богдана Ступки і блаженнійшого Володимира Сабодана, але, крім гідних людей, там є така кількість відвертих негідників і просто ворогів України, що цю нагороду можна вважати остаточно збезчещеною.

А давайте відмовимося від цього совкового нафталіну, шановні панове, від яких таке рішення залежить. Давайте нову вищу нагороду України запровадимо. Ну, ось хоча б до 25-ти річного ювілею Незалежності. Як її назвати, звичайно, важливо, але найголовніше - інше, давайте від самого початку будемо ставитися до неї відповідально і не роздавати по блату, кому завгодно.

Лана Самохвалова, Наталія Яценко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-