Вибори на Донбасі має забезпечити окрема місія ОБСЄ - Єлісєєв

Вибори на Донбасі має забезпечити окрема місія ОБСЄ - Єлісєєв

Оновлено
Укрінформ
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка нині розгорнута для моніторингу ситуації в зоні конфлікту на Донбасі, виконує надзвичайно важливу роль. У той же час, вибори в окремих регіонах Донецької та Луганської областей має забезпечувати окрема безпекова місія ОБСЄ.

Таку заяву у п'ятницю під час брифінгу зробив заступник керівника Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв за підсумками зустрічі радників лідерів країн Нормандської четвірки, яка нещодавно відбулася у Мінську, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу. 

«В контексті модальностей виборчого процесу ми обговорювали питання щодо забезпечення виборів. Ми наполягали на тому, щоб була розгорнута окрема, я підкреслюю, окрема безпекова місія, яка б забезпечувала безпеку до, під час та після виборчого процесу. Є певне бачення цього, і ми будемо надалі працювати як в нормандському форматі, так і у Відні в рамках ОБСЄ для чіткого визначення компетенції та мандату такої місії. Оскільки без такої місії говорити про належну безпеку та справедливі вибори – марно», - сказав Єлісєєв.

Він зауважив, що під час зустрічі у Мінську українська сторона виклала своє бачення щодо складу та компонентів, які мають входити до такої місії, і ця позиція «знайшла розуміння» з боку партнерів у переговорах.

Водночас, Костянтин Єлісєєв зробив окремий акцент на важливості вже існуючої СММ ОБСЄ. 

«В нас вже є спеціальна місія ОБСЄ, й тут наша позиція дуже чітка - вона має отримати доступ до всіх регіонів Донбасу, а також до неконтрольованої ділянки українсько-російського державного кордону. Крім того, ми порушували питання безпеки самої місії та сприяння її роботі, тому що вона є дуже важливою з точки зору припинення насильства й ескалації, моніторингу й верифікації того, що відбувається на окупованих територіях», - зазначив заступник керівника Адміністрації Президента. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-