Спецслужби Казахстану розповіли, хто хотів повалити Назарбаєва

Спецслужби Казахстану розповіли, хто хотів повалити Назарбаєва

Укрінформ
Комітет національної безпеки Казахстану оголосив про запобігання спроби державного перевороту в країні.

Про це повідомляє Медуза з посиланням на Tengri News.

За твердженням спецслужби, насильницьке захоплення влади готував бізнесмен Тохтар Тулешов, затриманий в кінці січня за звинуваченням у торгівлі наркотиками та фінансуванні діяльності злочинної групи.

«План його дій передбачав дестабілізацію обстановки в країні шляхом створення вогнищ напруженості, організації акцій протесту і масових безпорядків, на тлі яких він планував сформувати так званий альтернативний уряд і змінити структуру діючої влади», — заявив представник прес-служби КНБ Руслан Карасьов.

КНБ стверджує, що Тулешов фінансував акції проти земельної реформи, що пройшли в Казахстані в кінці травня.

По справі Тулешова затримані п'ятеро його передбачуваних спільників - колишній заступник генпрокурора Казахстану Ільяс Бахтибаев, колишній начальник департаменту внутрішніх справ Південно-Казахстанської області Хібратулла Доскаліев, колишній заступник начальника департаменту внутрішніх справ цієї області Сакен Айтбеков і командири двох військових частин міністерства оборони Бекзат Жумін і Кайрат Пернебаев.

Тохтар Тулешов був затриманий 30 січня в Шимкенті в результаті спецоперації. При обшуку у нього знайшли зброю та наркотики.

21 травня, в кількох містах Казахстану була зроблена спроба провести вуличні акції проти земельної реформи. Вона дозволяє продаж сільськогосподарських земель у приватну власність, але іноземці, такого права позбавлені. На акціях затримали кілька десятків осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-